Ερντογάν: Με οθωμανικό νόμο βάζει χέρι στον χρυσό των κοσμηματοπωλείων
Ερντογάν: Με οθωμανικό νόμο, ο Τούρκος πρόεδρος «βάζει χέρι» στον χρυσό των τουρκικων κοσμηματοπωλείων για να τονώσει τα κρατικά ταμεία.Ερντογάν: Με οθωμανικό νόμο, ο Τούρκος πρόεδρος «βάζει χέρι» στον χρυσό των τουρκικων κοσμηματοπωλείων.
Σε οθωμανικές μεδόδους κατέφυγε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να μαζέψει χρυσό, βάζοντας χαράτσι στα κοσμηματοπωλεία της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το νόμο χαράτσι που εξέδοσε ο Τούρκος πρόεδρος, προβλέπεται ότι κάθε κοσμηματοπώλης στην Τουρκία οφείλει να καταθέσει μισό κιλό χρυσού στις κρατικές τράπεζες.
Η ποσότητα μισού κιλού χρυσού αντιστοιχεί σε 23.500 ευρώ.
Η απόφαση, αναφέρει ο Ant1, έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις, με τους Τούρκους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους και να διαμαρτύρονται.
Όποιος κοσμηματοπώλης δεν πειθαρχήσει δεν θα μπορεί να φτιάξει κοσμήματα. Κανείς από τους ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείων στην Τουρκία δεν θα μπορεί να αποσύρει τον χρυσό από την τράπεζα, θα μπορεί να πάρει όμως τους τόκους της «χρυσής κατάθεσης».
Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται πάνω από 40.000 κοσμηματοπωλεία, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν φιλοδοξεί να συγκεντρώσει στις τράπεζές της 20 τόνους χρυσού.
Να θυμίσουμε πως οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον δημιουργούν προβλήματα σε τουρκικά προγράμματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι φρεγάτες κατηγορίας Istanbul, το υπερηχητικό μαχητικό Hurjet και το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς TFX.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ επέβαλε κυρώσεις εναντίον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, εξαιτίας της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400. Οι κυρώσεις θεσπίστηκαν βάσει του αμερικανικού νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).
Η Άγκυρα ελπίζει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το τουρκικό S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και έτσι δεν θα αποτελέσει απειλή για τη Συμμαχία στο σύνολό της.
Η Άγκυρα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της Ελλάδας ως το κύριο επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και έχει υποβάλλει αίτηση για την αγορά μαχητών F-35 όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χρησιμοποιούν ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας όπως οι S- 300, oι Tor-M1″ και τα Osa-AKM, που αγοράστηκαν την περίοδο 1996-2004.
Διαβάστε επίσης:
Τούρκοι: Οι Έλληνες θα πάρουν ή το SkyKnight ή το Iron Dome
Τούρκοι: Οι S-400 απέναντι από την Κύπρο – Να ελέγχουμε την Αν. Μεσόγειο
Ερντογάν: Με οθωμανικό νόμο βάζει χέρι στον χρυσό των κοσμηματοπωλείων