ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Εταιρεία που είχε κατηγορηθεί για σχέσεις με την Ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο κατά της Ρωσίας;

Ανάλυση δεδομένων με AI και εκατονταδες δορυφόροι στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Εταιρεία που είχε κατηγορηθεί για σχέσεις με την Ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο κατά της Ρωσίας;

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ενεργά «τον δορυφορικό αστερισμό των δυτικών χωρών και ιδιωτικών εταιρειών» για να παρέχει ανάγκες πληροφοριών και επικοινωνιών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Έρευνα από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Στρατού των ΗΠΑ δείχνει ότι η κλίμακα υποστήριξης είναι εντυπωσιακή και η τεχνολογία παίζει βασικό ρόλο στις σύγχρονες συγκρούσεις, σημειώνει το πρακτορείο avia.pro.

Σύμφωνα με αναφορές, τις δύο πρώτες εβδομάδες των εχθροπραξιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) έλαβαν εικόνες που καλύπτουν περίπου 40 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. χλμ. Αυτό επιτεύχθηκε με τη χρήση ενός συμπλέγματος περίπου 600 δορυφόρων, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών και ιδιωτικών συστημάτων. Ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές είναι η αμερικανική εταιρεία Planet Labs, η οποία διαθέτει 200 ​​δορυφόρους ικανούς να καλύπτουν όλη την επικράτεια της Ουκρανίας καθημερινά.

Η επεξεργασία δεδομένων πραγματοποιείται από εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, όπως οι Black Sky και Palantir, παρέχοντας λειτουργική ανάλυση και ενοποίηση δεδομένων. Η καναδική εταιρεία MDA Space παρέχει επίσης στρατιωτικές εικόνες, αρχικά ειδικευμένη στη γεωλογική εξερεύνηση.

Βασικό στοιχείο παραμένει το ευρυζωνικό Διαδίκτυο Starlink, χάρη στο οποίο ο χρόνος μετάδοσης δεδομένων μεταξύ δορυφόρων και επίγειων μονάδων έχει μειωθεί σε δύο λεπτά. Ωστόσο, η Ρωσία έχει μάθει να μπλοκάρει το εξερχόμενο σήμα των τερματικών Starlink και να παρακολουθεί τη θέση τους. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η εταιρεία απενεργοποίησε προσωρινά 1,3 χιλιάδες τερματικά, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του κόστους των υπηρεσιών για την Ουκρανία.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι εμπορικές δορυφορικές εταιρείες στην πραγματικότητα ενεργούν ως ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι, παρέχοντας στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κρίσιμα δεδομένα. Αυτό τους καθιστά νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, κάτι που ήδη συζητείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Είναι ενδιαφέρον ότι η δορυφορική τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται μόνο στο πεδίο της μάχης. Τα δεδομένα ραδιοσυχνοτήτων χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των κινήσεων εμπορικών πλοίων που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Θυμίζεται πως δημοσιεύματα ήθελαν τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Palantir Technologies για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Μάλιστα, το λογισμικό που διέθεσε η εταιρεία, υπόθηκε πως αποσκοπούσε μόνο στο να παρέχει στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μια γενική εικόνα της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Η προκλητική φωτογραφία που είχε προφίλ στο Viber ο αστυνομικός της Βουλής

Τα αηδιαστικά φαγητά που έτρωγαν στα συμπόσια οι αρχαίοι

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εταιρεία που είχε κατηγορηθεί για σχέσεις με την Ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο κατά της Ρωσίας;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.