Για ακόμα μία φορά σημειώθηκε ένταση στον Έβρο με πυροβολισμούς από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική.
Τα ξημερώματα της Κυριακής υπήρξε νέο επεισόδιο στον Εβρο όταν υπήρξαν πυροβολισμοί από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική.
Στο σημείο εκείνη την ώρα περιπολούσε μικτή περίπολος της Frontex με τη συμμετοχή Γερμανών αστυνομικών. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN, φαίνεται να έχουν σημειωθεί και άλλα τέτοια επεισόδια, ενώ υπάρχει και επιστολή του διοικητή της Frontex προς την Κομισιόν στην οποία αναφέρεται ότι οι δυνάμεις στον Εβρο είναι σε αυξημένη επιφυλακή και να φορούν όλοι αλεξίσφαιρα.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ το γεγονός επιβεβαίωσε και πηγή της Κομισιόν σημειώνοντας ότι «πράγματι υπήρξαν περιστατικά με πυροβολισμούς από την τουρκική πλευρά στον αέρα και ότι η έντονη παρουσία των δυνάμεων της Frontex στον Εβρο φαίνεται πως έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά».
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στα dikaiologitika το συμβάν επιβεβαίωσαν και συνοριοφύλακες στον Έβρο λέγοντας πως υπάρχουν απόπειρες από την τουρκική πλευρά να περάσουν μετανάστες και πρόσφυγες προς την Ελλάδα και ότι οι δυνάμεις της Frontex δίνουν έναν πραγματικό αγώνα. «Οταν πλησιάζουν οι δικές μας οι περίπολοι προς την τουρκική πλευρά πέφτουν πυροβολισμοί στον αέρα», είπαν.
Η Ελλάδα έκανε ξαφνικό άνοιγμα για την Υποσαχάρια Αφρική – «Μέτωπο» με Γαλλία
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έλαβε μέρος στην υπουργική τηλεδιάσκεψη του συνασπισμού για το Σαχέλ (έτσι ονομάζεται η ζώνη της Υποσαχάριας Αφρικής) που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας κ. Φλοράνς Παρλί.
Στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, υπουργοί Άμυνας άλλων κρατών μελών της Ε.Ε., ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ζαν Πιερ Λακρουά, υπουργοί Άμυνας χωρών της περιοχής όπως και εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας ΗΠΑ και Καναδά.
Στην παρέμβαση του ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τη σημασία των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στις χώρες που βρίσκονται στη «περιοχή του Σαχέλ». Ανέδειξε, επίσης, τις σοβαρές επιπτώσεις από την αποσταθεροποίηση της περιοχής στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, στην παράνομη μετανάστευση και την θαλάσσια ασφάλεια.
Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες η Ελλάδα διόρισε ειδικό απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Υποσαχάριας Αφρικής, ενώ ξεκίνησε η λειτουργία πρεσβείας μας στη Σενεγάλη, στοιχεία που ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε στην διάσκεψη.
Σημειώνεται ότι οι εννέα χώρες που βρίσκονται (στο σύνολό τους ή κατά ένα τμήμα τους) στην περιοχή του Σαχέλ περιλαμβάνονται μεταξύ των φτωχότερων του κόσμου. Πρόκειται για την Μπουρκίνα Φάσο, το Πράσινο Ακρωτήρι, το Τσαντ, την Γκάμπια, τη Γουϊνέα – Μπισσάου, το Μαλί, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα και τη Σενεγάλη, με συνολικό πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων.
Για το Σαχέλ είναι δεδομένο το γαλλικό ενδιαφέρον, καθώς το Παρίσι διατηρεί ιστορικές σχέσεις με πολλές από τις χώρες της περιοχής (που οι περισσότερες ήταν γαλλικές αποικίες), ενώ έχει αναπτύξει εκεί στρατεύματα του κατά καιρούς, για να συνδράμει στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων, τοπικών στάσεων κ.λπ. Και σίγουρα το ελληνικό ενδιαφέρον για την περιοχή, σηματοδοτεί μια ταύτιση της χώρας μας με τα γαλλικά συμφέροντα εκεί, αλλά και την διεθνή προσοχή που έχει στραφεί προς τη συγκεκριμένη ζώνη.