ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Φρεγάτες: Δεν δίνουν οι Αμερικανοί τα Arleigh Burke στην Ελλάδα

Παρά τη φημολογία και τις φιλοδοξίες.

Φρεγάτες: Δεν δίνουν οι Αμερικανοί τα Arleigh Burke στην Ελλάδα
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η συζήτηση γύρω από την πιθανότητα παραχώρησης αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα αποτελεί συχνό θέμα στις αμυντικές και διπλωματικές αναλύσεις. Ωστόσο, οι εξελίξεις δείχνουν ότι αυτή η επιλογή δεν βρίσκεται άμεσα στο τραπέζι, για διάφορους λόγους στρατηγικής, τεχνικής και πολιτικής φύσης.

Τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke είναι εξαιρετικά σύνθετα πλοία, σχεδιασμένα για εκτεταμένες επιχειρήσεις πολλαπλών ρόλων, όπως αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή, και επιφανειακή άμυνα. Η ενσωμάτωσή τους στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα απαιτούσε εκτεταμένη εκπαίδευση του προσωπικού, αναβάθμιση της υφιστάμενης υποδομής για τη συντήρησή τους, σημαντικό κόστος λειτουργίας και υποστήριξης.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα Arleigh Burke ως τη ραχοκοκαλιά του στόλου τους, με λίγες μονάδες διαθέσιμες για πώληση ή παραχώρηση. Εξάλλου, η ανάγκη του ίδιου του Αμερικανικού Ναυτικού για πλοία αυτής της κλάσης είναι αυξημένη, δεδομένων των αυξανόμενων εντάσεων σε περιοχές όπως ο Ινδο-Ειρηνικός.

Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί ενισχύουν την Ελλάδα με διάφορα μέσα, όπως τα μαχητικά F-35 και τις συνεργασίες σε βάσεις όπως η Σούδα. Ωστόσο, τα Arleigh Burke ενδέχεται να μην παραχωρηθούν, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει να αποφύγει την όξυνση των εντάσεων με την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ προτιμούν να παρέχουν συστήματα που ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τις τρέχουσες ανάγκες και δυνατότητες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως τα συστήματα P-3 Orion και MQ-9 Reaper.

Η Ελλάδα ήδη ενισχύει τον στόλο της με τις φρεγάτες Belharra και τις κορβέτες που θα παραγγείλει σύντομα. Αν και τα Arleigh Burke αποτελούν εντυπωσιακή επιλογή, η Αθήνα φαίνεται να επικεντρώνεται σε πιο ευέλικτες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις, που καλύπτουν τις ανάγκες της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παρά τη φημολογία και τις φιλοδοξίες, η παραχώρηση Arleigh Burke στην Ελλάδα φαίνεται απίθανη στο άμεσο μέλλον. Η Ελλάδα συνεχίζει να αναβαθμίζει την άμυνά της μέσω στοχευμένων αγορών και στρατηγικών συνεργασιών, προσαρμόζοντας τις επιλογές της στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε περισσότερα για τα εξοπλιστικά στο geostratigika.gr

Exit mobile version