Φρεγάτες: Μία απορία εκφράζουμε. Γιατί η Ελλάδα δεν ζήτησε προτάσεις και από Ιαπωνία και Νότια Κορέα για τα νέα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Είναι ίσως απορίας άξιο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε περαιτέρω προτάσεις, ιδιαίτερα από χώρες που σχεδιάζουν πλοία τους σε περιβάλλοντα παρόμοια με το ελληνικό.
Χώρες με απειλές/πίεση όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα μπορούσαν ίσως να προτείνουν στην Ελλάδα ικανά πλοία για τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ κάτι τέτοιο θα αύξανε και τον ανταγωνισμό.
Η ιαπωνική φρεγάτα κατηγορίας Mogami και η νοτιοκορεατική Deagu FFX-Batch II (και III) έχουν αναμφισβήτητα πολλές δυνατότητες που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις ελληνικές ανάγκες.
Επιπλέον προκαλεί έκπληξη γιατί (σ.σ. εκτός αν έγινε αθόρυβα) τα ιταλικής σχεδίασης Doha Class και ειδικά τα Thaon di Revel Class (σε πλήρη διαμόρφωση) δεν διερευνήθηκαν ενεργά.
Τα συγκεκριμένα πλοία φαίνεται ότι ταιριάζουν στις ελληνικές ανάγκες, τόσο ως πλοία ενδιάμεσης λύσης όσο και σαν φρεγάτες.
Τα ιαπωνικά Mogami έχουν μήκος 130 μέτρα και εκτόπισμα 3.900 τόνων.
Ο σχεδιασμός των ιαπωνικών πλοίων βασίζεται στην stealth τεχνολογία των μαχητικών Mitsubishi X-2 Shinshin.
Τα όπλα που περιλαμβάνουν είναι ένα πυροβόλο Mk 45, Mk 41 Vertical Launching System (VLS) 16 κελιών στην πλώρη, οκτώ πυραύλους κατά πλοίων, SeaRAM, ένα ελικόπτερο SH-60L καθώς και εκτοξευτές τορπιλών. Μπορούν επίσης να αναπτύξουν και να ανακτήσουν μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV), μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας (USV) και θαλάσσιες νάρκες.
Το Deagu FFX-Batch II είναι μια βελτιωμένη έκδοση της κατηγορίας Incheon (FFX I). Οι φρεγάτες FFX Batch II έχουν εκτόπισμα 2.800 τόνους (3.593 τόνους με πλήρες φορτίο), έχουν μήκος 122 μέτρα, πλάτος 14 μέτρα και ύψος 34 μέτρα.
Διαθέτουν Phalanx Block 1B, σύστημα κάθετης εκτόξευσης 16 κελιών (K-VLS), RAM (Rolling Airframe Missile) καθώς και Block 1 πυραύλους μικρής εμβέλειας επιφάνειας-αέρος.
Το υβριδικό σύστημα πρόωσης των συγκεκριμένων φρεγατών μειώνει τον θόρυβο, γεγονός που ενισχύει σημαντικά την αντι-υποβρύχια ικανότητα του σκάφους.
Η κατηγορία Daegu διαθέτει κλειστό υπόστεγο ελικοπτέρων καθώς και κατάστρωμα ελικοπτέρων στην πρύμνη.
Mήπως τελικά η απόφαση είναι να μείνουν τα ελληνικά euro εντός της Ε.Ε.; Όπως θέλει και η Γερμανία;
Θα μας πείτε και οι ΗΠΑ τι δουλειά έχουν;
Οι ΗΠΑ παίζουν… μπάλα παντού. Είναι γνωστό αυτό. Τώρα αν τύχει και επιλεγεί και κάποιο πλοίο που παίρνει αμερικανικά όπλα, δεν θα τους χαλάσει και ιδιαίτερα.
Διαβάστε επίσης:
Φρεγάτες: Η μυστήρια πρόταση των Γερμανών – Πώς αλλάζει το παιχνίδι
Φρεγάτες: Και όμως υπάρχει μία λεπτομέρεια σε δύο πλοία που λίγοι αναφέρουν
Φρεγάτες: Ποια πλοία που προτείνουν στην Ελλάδα έχουν πουλήσει περισσότερο;
Φρεγάτες: Μία απορία – Γιατί η Ελλάδα δεν ζήτησε προτάσεις και από Ιαπωνία και Νότια Κορέα;