ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Φρεγάτες: Το γαλλικό Paseo XLR που διαλύει τα drone των Χούτι – Και ναυτικούς στόχους

Το σύστημα εξοπλίζει ήδη εδώ και αρκετά χρόνια το πυρηνικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle.

Φρεγάτες: Το γαλλικό Paseo XLR που διαλύει τα drone των Χούτι - Και ναυτικούς στόχους
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Στις 9 Δεκεμβρίου 2023, η γαλλική φρεγάτα Languedoc (D643), σε αποστολή στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, χρησιμοποίησε τα όπλα της για πρώτη φορά για να αναχαιτίσει εναέρια drones που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούτι.

Αυτή ήταν η πρώτη επιχειρησιακή χρήση του αντιαεροπορικού πυραύλου Aster, η οποία κατέληξε με αξιοσημείωτη επιτυχία.

Γρήγορα όμως, στα κοινωνικά δίκτυα ξέσπασε μια διαμάχη. Πράγματι, ο πύραυλος Aster 15 κοστίζει σημαντικά περισσότερο από τα dron που χρησιμοποιούν οι Χούτι.

Επιπλέον, με μόνο 16 πυραύλους σε θέση βολής, το Languedoc θα μπορούσε γρήγορα να βρεθεί χωρίς πυρομαχικά σε περίπτωση επίθεσης κορεσμού που εξαπολυόταν εναντίον του ή σε περίπτωση συνοδείας των πλοίων, γράφει το meta-defense.fr.

Στη συνέχεια, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό δικαιολόγησε τη χρήση του πυραύλου, εξηγώντας ότι ήταν απαραίτητο να συγκριθεί όχι η τιμή του πυραύλου, αλλά αυτή του προστατευόμενου στόχου, με την τιμή του drone.

«Το Γαλλικό Ναυτικό δεν έμεινε αδρανές σε αυτό το θέμα. Πράγματι, η φρεγάτα Alsace, επίσης FREMM, αλλά ειδικευμένη στην αεράμυνα, που άλλαξε το Languedoc στην Ερυθρά Θάλασσα πριν από λίγες ημέρες, έφτασε στην περιοχή με νέο εξοπλισμό σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει αυτήν την αναδυόμενη απειλή, το σύστημα ηλεκτρο-οπτικής ανίχνευσης Paseo XLR από τη γαλλική εταιρεία Safran», τονίζεται.

Η γαλλική φρεγάτα αεράμυνας κατέστρεψε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούτι χρησιμοποιώντας το πυροβόλο των 76 χλστ. Paseo XLR, ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ανίχνευσης που σχεδιάστηκε αρχικά για χερσαίες μάχες, με εμβέλεια έως 8 χλμ.

«Το νέο ηλεκτροοπτικό σύστημα Paseo XLR για Extra Long Range έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση, τον εντοπισμό, την αναγνώριση και την εμπλοκή πολλαπλών εναέριων και ναυτικών στόχων ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας κανάλια υπέρυθρων και βίντεο υψηλής ακρίβειας», σημειώνεται.

Το σύστημα εξοπλίζει ήδη εδώ και αρκετά χρόνια το πυρηνικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, ακριβώς για να συμπληρώνει τη γκάμα των επιλογών της γαλλικής ναυαρχίδας.

Επιπλέον, οι δύο γαλλικές φρεγάτες αεράμυνας FDA Forbin και Chevalier Paul, της κλάσης Horizon και οι έξι φρεγάτες FREMM της κλάσης Aquitaine, θα εξοπλιστούν επίσης με αυτά τα συστήματα, θα διαθέτουν το PASEO XLR καθώς η ενσωμάτωση του Paseo σε αυτά τα πλοία είναι ιδιαίτερα εύκολη.

«Γρήγορο, φθηνό και ανταποκρινόμενο πολύ αποτελεσματικά σε μια αναγνωρισμένη απειλή, είναι, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, το PASE χαρακτηρίζεται από τους Γάλλους Quickwin», καταλήγει το δημοσίευμα.

Μήπως να άνοιγε η κουβέντα και για τις αντίστοιχες δυνατότητες των ελληνικών πολεμικών πλοίων και αν χρειάζεται μία λύση όπως αυτή των Γάλλων;

Διαβάστε περισσότερα για την άμυνα στο geostratigika.gr

Διαβάστε επίσης:

Διπλός Θόλος Iron Dome και Drone Dome σε Θράκη και Αιγαίο

Συμφωνία των Πρεσπών: Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζουν για την υπογραφή της όμως οι Σκοπιανοί ετοιμάζονται να την ακυρώσουν

Exit mobile version