ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Φρένο από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για F-16 και μετά την αποχώρηση Μενέντεζ

Αυτά είναι τα νέα δεδομένα για την παραχώρηση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.
Φρένο από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για F-16 και μετά την αποχώρηση Μενέντεζ

Τι κι αν αρχικά πανηγύριζαν στην Τουρκία με την αποχώρηση Μενέντεζ; Τα δεδομένα για την παραχώρηση των F-16 δεν αλλάζουν και πολύ από τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου έχασε τη θέση του μετά τις αποκαλύψεις που έκανε η εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Νέος πρόεδρος ορίστηκε ο Μπεν Κάρντιν ο οποίος δυστυχώς για την Τουρκία έχει κατακεραυνώσει ουκ ολίγες φορές την εξωτερική τους πολιτική και φαίνεται πως θα ορίσει επίσης όρους για να πει το «ναι» στην παραχώρηση των F-16.

Σύμφωνα με την Τουρκική Hurriyet αναμένονται θετικές εξελίξεις στα F-16. Κάτι τέτοιο όμως δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο με την παρουσία του Μπεν Κάρντιν.

Ο 77χρονος γερουσιαστής προσφάτως το 2021 είχε στείλει αποστολή για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία. Το 2019 κατακεραύνωνε την Τουρκία για εγκλήματα πολέμου στη Συρία. Ακόμη το 2017 καταδίκασε τις διώξεις του Ερντογάν μετά το πραξικόπημα.

Από την άλλη βέβαια ο Κάρντιν δε σχετίζει το Τουρκικό «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τα F-16. Κάτι που ίσως αλλάξει και την στάση των Τούρκων οι οποίοι διαρρέουν ότι θα συμφωνήσουν τελικά για αυτή την εξέλιξη.

Το μόνο θετικό νέο για τους Τούρκους; Το γεγονός ότι ο Κάρντιν έχει ανακοινώσει ότι δε θα βρεθεί υποψήφιος γερουσιαστής στις εκλογές του 2024. Οπότε μπορούν να περιμένουν ένα χρόνο ακόμη για να δουν τότε ποιος θα είναι ο πρόεδρος στις εξωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ.

 

Πηγή: Geostratigika.gr

Βαγγέλης Λάσκαρης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Βγάζουν τα ισραηλινά υποβρύχια στην Ανατολική Μεσόγειο – Μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους

Βγάζουν τα ισραηλινά υποβρύχια στην Ανατολική Μεσόγειο – Μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους

Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει τέσσερις τορπιλοσωλήνες 650 χιλιοστών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εικασίες για δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτα και υποβρύχιο από την Ελλάδα, κορβέτα και υποβρύχιο από το Ισραήλ μόνιμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτα και υποβρύχιο από την Ελλάδα, κορβέτα και υποβρύχιο από το Ισραήλ μόνιμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Σχέδια για κοινή ελληνοϊσραηλινή ναυτική παρουσία με φρεγάτα υποβρύχια και κορβέτα στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο συνεργασίας ταχείας αντίδρασης.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Σχέδιο για ελληνοϊσραηλινή δύναμη ταχείας αντίδρασης

Σχέδιο για ελληνοϊσραηλινή δύναμη ταχείας αντίδρασης

Σενάρια για κοινή ταξιαρχία Ελλάδας Ισραήλ, με τη συμμετοχή της Κύπρου και βάσεις σε Ρόδο ή Κάρπαθο για προστασία κρίσιμων υποδομών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale «Make in India»: Ινδική συμμετοχή στο ραντάρ RBE2

Rafale «Make in India»: Ινδική συμμετοχή στο ραντάρ RBE2

Ινδική εταιρεία μπαίνει στην εφοδιαστική αλυσίδα του ραντάρ RBE2 AESA των Rafale. Συμφωνία Thales και SFO Technologies.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκικά αντιτορπιλικά: Άχρηστα στο Αιγαίο τα ετοιμάζει για την Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκικά αντιτορπιλικά: Άχρηστα στο Αιγαίο τα ετοιμάζει για την Ανατολική Μεσόγειο

Η Ελλάδα δεν διαθέτει πλοία αυτού του μεγέθους ενώ ο πυρήνας της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής θα είναι οι τέσσερις ελληνικές Belharra.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα καταθέτει νέα αμυντική λίστα στο SAFE για 787 εκατ. ευρώ – Θα φτιάχνει και πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος

Η Ελλάδα καταθέτει νέα αμυντική λίστα στο SAFE για 787 εκατ. ευρώ – Θα φτιάχνει και πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος

Η τελική απόφαση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών προτάσεων αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτες: Έκανε λάθος η Ελλάδα που πλήρωσε τις 4 FDI ενώ μπορούσε να πάρει τις FREMM μέσω SAFE;

Φρεγάτες: Έκανε λάθος η Ελλάδα που πλήρωσε τις 4 FDI ενώ μπορούσε να πάρει τις FREMM μέσω SAFE;

Mήπως λοιπόν η Ελλάδα βιάστηκε να επιλέξει τις γαλλικές FDI και θα μπορούσε να πάρει τις νέες FREMM (οι 2+2 από την Ιταλία θα είναι μεταχειρισμένες);

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκία: Πάνω από 200 γεωτρήσεις για πετρέλαιο – Ψάχνει σαν… τρελή για κοιτάσματα

Τουρκία: Πάνω από 200 γεωτρήσεις για πετρέλαιο – Ψάχνει σαν… τρελή για κοιτάσματα

Η Άγκυρα τονίζει πως η τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου, ύψους 180.000 βαρελιών την ημέρα, καλύπτει της ανάγκες καυσίμων για επτά εκατ. οχήματα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ζηλεύουν οι Τούρκοι τα μπλόκα των αγροτών στην Ελλάδα – Έχουμε πολλά να μάθουμε λένε

Ζηλεύουν οι Τούρκοι τα μπλόκα των αγροτών στην Ελλάδα – Έχουμε πολλά να μάθουμε λένε

Με το καθεστώς Ερντογάν να κυνηγά κάθε αντίθετη φωνή, η συζήτηση για τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα βγάζει στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που «σιγοκαίει» στην τουρκική κοινωνία.

Ελληνοτουρκικά