Μεγαλώνουν οι πιέσεις από τους Αμερικανούς Γερουσιαστές για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Παράλληλα, ακόμη ένα «χαστούκι» έρχεται για τον Ερντογάν καθώς το Κογκρέσο «παγώνει» τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ σταμάτησε την προμήθεια αμερικανικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία. Τα νέα επιβεβαιώθηκαν από τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Στρατιωτικές και Πολιτικές Υποθέσεις, Κλαρκ Κούπερ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου.
«Ναι, το Κογκρέσο σταματά τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα.
Τον Αύγουστο του 2020, η αμερικανική εφημερίδα American Defense News ανέφερε ότι ο αμερικανικός νομοθέτης εμποδίζει όλες τις σημαντικές συμφωνίες για την πώληση αμερικανικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία για σχεδόν δύο χρόνια, στην Ουάσινγκτον. Τα μέλη του Κογκρέσου έκαναν αυτό το βήμα, προσπαθώντας να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στην Τουρκία για να την αναγκάσει να αρνηθεί να αγοράσει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία.
Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία το 2017 για τη Μόσχα να προμηθεύσει συστήματα S-400 στην Άγκυρα. Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που απέκτησε αυτά τα συστήματα από τη Ρωσία. Η απόφαση της Άγκυρας έλαβε μια πολύ αρνητική απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν σταματήσει τις προσπάθειες να υποχρεωθεί η Τουρκία να εγκαταλείψει το σχέδιό της να αγοράσει ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα. Λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στην πίεση και δεν αρνείται να αγοράσει τα συστήματα S-400, η Ουάσινγκτον απέσυρε την Άγκυρα από το πρόγραμμα των ΗΠΑ για την παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-35.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άσκηση Μέδουσα: Πρωτοσέλιδο το enoplos.gr για το επεισόδιο Αιγυπτίων – Τούρκων
Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα – Οι S-400 σχεδιάστηκαν για να καταρρίψουν τα F-35
Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών των ΗΠΑ, Lindsey Graham, επικριτής της τουρκικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, τονίζει την επιθυμία του να δει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 σε ένα άρθρο που έγραψε στο Wall Street Journal μαζί με τον γερουσιαστή James Lankford.
«Η Τουρκία είναι Σύμμαχος των ΗΠΑ από το 1952», ανέφεραν οι γερουσιαστές. «Για δεκαετίες εργάστηκε για να οικοδομήσει μια κοινωνία ανοιχτή σε ανθρώπους όλων των θρησκειών και αντιτάχθηκε στη ρωσική επίθεση, όμως πλέον έχει παρασυρθεί».
Τα συστήματα S-400 που αγόρασε η Τουρκία «σχεδιάστηκαν για να καταρρίψουν τα F-35», έγραψε αναφερόμενος στα stealth fighter jet επόμενης γενιάς
Οι προειδοποιήσεις ήταν σαφείς για την Άγκυρα και οι συνέπειες γνωστές, ανέφεραν, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος πρέπει τώρα να ακολουθήσει το νόμο και να επιβάλει κυρώσεις».
Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στην Τουρκία «κάθε ευκαιρία να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ», ανέφεραν.
Οι γερουσιαστές κάλεσαν τις χώρες του κόσμου να «σκεφτούν ποιος είναι καλύτερος εμπορικός εταίρος: οι ΗΠΑ, με περισσότερο από το 20% της παγκόσμιας οικονομίας, ή η Ρωσία, με οικονομία μικρότερη από τις οικονομίες ορισμένων κρατών των ΗΠΑ», όταν επιλέγουν τον σύμμαχό τους.
Σύμφωνα με τους δύο Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, η τιμωρία της Τουρκίας μέσω κυρώσεων «θα ήταν σαφής προειδοποίηση», ενώ «η αποτυχία να ακολουθήσει θα έστελνε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να λάβουν σκληρές αποφάσεις»
«Οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα από απειλές από το Ιράν, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει τις συνέπειες των αποφάσεών της», πρόσθεσαν.
Για τις ΗΠΑ, που λείπουν εδώ και καιρό από την ενεργό παγκόσμια δράση, η επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, θα «δώσει ένα μάθημα» στον Ερντογάν, που όσο και αν απειλεί πως αν γίνει κάτι τέτοιο θα υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς του, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έριχνε στα «τάρταρα» την οικονομία της χώρας.
Επιπλέον, είναι θέμα κύρους για την Αμερική. Δεν γίνεται να «αψηφά» τα συμφέροντά της δίνοντας εικόνα αδυναμίας και αναποφασιστικότητας σε τόσο κρίσιμα ζητήματα.
Πηγή: Pentapostagma.gr