ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Frontex: Επιστρατεύουν ζέπελιν για να «προσέχει» το Αιγαίο

Διαβάστε για το πρόγραμμα επιτήρησης των συνόρων που θα διεξαχθεί πιλοτικά σε δύο τοποθεσίες

Frontex: Επιστρατεύουν ζέπελιν για να «προσέχει» το Αιγαίο
Η φύλαξη των συνόρων μπαίνει σε νέα εποχή από τη Frontex και το ελληνικό Λιμενικό. Όλα αυτά με ένα νέο πιλοτικό σύστημα επιτήρησης, το οποίο θα διεξάγεται με αερόστατο.
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η φύλαξη των συνόρων μπαίνει σε νέα εποχή από τη Frontex και το ελληνικό Λιμενικό. Όλα αυτά με ένα νέο πιλοτικό σύστημα επιτήρησης, το οποίο θα διεξάγεται με αερόστατο.

Επιχειρησιακή ικανότητα και το κόστος χρήσεις είναι οι δύο κύριοι λόγοι για τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η οποία θα αναλάβει πιλοτικά το προσεχές διάστημα σε Αλεξανδρούπολη και Λήμνο την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων

Τα αερόστατα θα πετούν σε διάφορα ύψη ούτως ώστε να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά τους στην ανίχνευση παράτυπων διελεύσεων των συνόρων καθώς και η δυνατότητά τους στην υποστήριξη επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα και στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Το πρώτο από τα δύο ζέπελιν που αναμένεται, βάσει των συμφωνηθέντων, να αναπτυχθούν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται ήδη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Ενα δεύτερο πρόκειται να εγκατασταθεί στις αρχές Αυγούστου σε στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στο χωριό Πλάκα, στη Λήμνο.

Τα δύο αερόστατα δεν θα περιπολούν κατά μήκος των συνόρων, αλλά θα αιωρούνται το μεν ένα πάνω από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, το δε δεύτερο πάνω από το χωριό Πλάκα.

Frontex: Ο απαιτούμενος εξοπλισμός

Είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονες κάμερες που ξεπερνούν σε εμβέλεια τα 10 μίλια. Θα δίνουν εικόνα από τις κινήσεις κατά μήκος όχι μόνο των θαλασσίων αλλά και των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας. Η πρώτη δοκιμαστική χρήση αερόστατου επιτήρησης από τον Frontex είχε γίνει το καλοκαίρι του 2019 στη Σάμο κατόπιν συνεννόησης των αξιωματούχων του ευρωπαϊκού οργανισμού με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Οι επιχειρησιακές επιδόσεις του αξιολογήθηκαν –προφανώς– θετικά και πρόσφατα ο Frontex προχώρησε σε ανοικτό διαγωνισμό για τη μίσθωση δύο ζέπελιν. Η συμφωνία υπεγράφη τελικά με μια γαλλική και μια γερμανική εταιρεία.

Με βάση την προκήρυξη που είναι αναρτημένη στο Διαδίκτυο, το κόστος της μίσθωσης ξεπερνά τα 3 εκατoμμύρια ευρώ, ενώ η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος κυμαίνεται από 4 έως το ανώτερο 6 μήνες.

Κρίθηκε επίσης προτιμητέο τα αερόστατα να είναι ουσιαστικά στατικά, δεμένα με συρματόσχοινα πάνω από συγκεκριμένα σημεία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτείτο η έκδοση ειδικών ΝΟΤΑΜ κ.ο.κ.

Στο κάδρο και drones

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με τον Frontex και για τη μίσθωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για την επιτήρηση των ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων. Και στο παρελθόν ο ευρωπαϊκός οργανισμός είχε διαθέσει στην Ελλάδα UAV που είχε μισθώσει από το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός – Εμβόλιο: Ποιοι θα χρειαστούν 3η δόση Pfizer/BioNTech και Moderna

Η ΑΕΚ έτρεξε, το ίσιωσε και… προχωρά

Παναθηναϊκός: Το πρέσινγκ, οι τερματοφύλακες και οι απόντες

Exit mobile version