Η Τουρκία έχει καταφέρει να αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες χώρες στον τομέα της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), σημειώνοντας εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Αυτή η επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατηγική επένδυση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και την αυτονομία από ξένες προμήθειες. Σημαντικοί πόροι έχουν διατεθεί για έρευνα και ανάπτυξη, ενώ το κράτος προσφέρει έντονη υποστήριξη σε μεγάλες εταιρείες όπως η Baykar Makina και η Turkish Aerospace Industries (TAI), που ηγούνται του τομέα.
Η Baykar, με προϊόντα όπως το Bayraktar TB2 και το Akıncı, έχει αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση, ενώ η TAI έχει συμβάλει με drones όπως το Anka. Η στενή σχέση της Baykar με την κυβέρνηση, μέσω του Selçuk Bayraktar, γαμπρού του προέδρου Ερντογάν, εξασφαλίζει την αδιάλειπτη υποστήριξη και χρηματοδότηση. Επιπλέον, εταιρείες όπως η Aselsan και η Roketsan προσφέρουν σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και πυραυλικά συστήματα, ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνατότητες των τουρκικών drones.
Στις αρχές της ανάπτυξής της, η Τουρκία αξιοποίησε τη συνεργασία με χώρες όπως το Ισραήλ, αποκτώντας κρίσιμη τεχνογνωσία μέσω της αγοράς και βελτίωσης συστημάτων των Heron UAV. Συνεργασίες με την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν επίσης ώθηση στην τεχνολογική πρόοδο. Σήμερα, η Τουρκία εξάγει drones σε χώρες όπως η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ και η Πολωνία, χρηματοδοτώντας περαιτέρω την ανάπτυξη του τομέα. Η επιτυχής χρήση των τουρκικών drones σε συγκρούσεις, όπως στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους, εδραιώνοντάς τα ως μία αξιόπιστη λύση σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η ικανότητα της Τουρκίας να κατασκευάζει φθηνότερα αλλά εξίσου αποτελεσματικά drones προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας ενισχύονται από τη χρήση αυτών των συστημάτων για την προβολή ισχύος στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η ανάπτυξη drones λειτουργεί επίσης ως μέσο αποτροπής έναντι χωρών όπως η Ελλάδα και η Αρμενία.
Η Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, πρέπει να επενδύσει στην εγχώρια ανάπτυξη drones, όπως το πρόγραμμα «Αρχύτας», και στην απόκτηση προηγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου. Η συνεργασία με συμμάχους, όπως το Ισραήλ, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, είναι κρίσιμη για την ενίσχυση των ελληνικών δυνατοτήτων. Η αντιμετώπιση της τουρκικής τεχνολογικής υπεροχής στον τομέα των drones απαιτεί στρατηγική, καινοτομία και ενισχυμένη διεθνή συνεργασία, ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπία ισχύος στην περιοχή.
Διαβάστε περισσότερα για τα ελληνοτουρκικά στο geostratigika.gr