H Τουρκία ετοιμάζει στο Αιγαίο ένα θαλάσσιο σμήνος drones και θα στείλει 100 πλοία κατά της Ελλάδας, υποστηρίζει το ουκρανικό focus.ua.
Όπως σημειώνεται, η Τουρκία «σκοπεύει να γίνει ηγέτης της αγοράς στις μη επανδρωμένες πλατφόρμες στον αέρα, πάνω και κάτω από το νερό»
«Η Τουρκία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής UAV, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου σειριακού μαχητικού drone πολλαπλών χρήσεων στον κόσμο», σημειώνεται.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, «δεν είναι πολλά γνωστά για την επιθυμία της Τουρκίας να αναπτύξει μη επανδρωμένα πλοία επιφανείας (USV). Όμως, χάρη στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων πλοίων, UAV, καθώς και ενός μεγάλου αριθμού μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους (UGV) και αυτόνομων υποβρυχίων οχημάτων (AUV), η Τουρκία κινείται με σιγουριά προς το να γίνει ηγέτης της αγοράς στα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα».
Το Focus μετέφρασε μια νέα ανάλυση των αναλυτών Stein Mitzer και Jost Olimans, συγγραφέων του στρατιωτικού blog Oryx, αφιερωμένη στα μη επανδρωμένα σκάφη στην Τουρκία.
Η Τουρκία σκοπεύει να επεκτείνει περαιτέρω αυτές τις δυνατότητες δημιουργώντας AUSV τορπίλες και πυραύλους.
Ο οπλισμός αυτών των μη επανδρωμένων σκαφών περιλαμβάνει όχι μόνο αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα (ATGM) με βεληνεκές περίπου οκτώ χιλιομέτρων, αλλά ακόμη και αντιπλοϊκούς πυραύλους Atmaca (AShM) με βεληνεκές άνω των 220 km.
Όπως σημειώνεται από τους αναλυτές η «εμφάνιση στο Αιγαίο πολλών τέτοιων AUSV πολλαπλών χρήσεων θα αλλάξει τόσο την ισορροπία των ναυτικών δυνάμεων που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι απίθανο να μπορέσει να εξομαλύνει τη διαφορά σε ποιότητα και ποσότητα».
Η τουρκική Aselsan έχει αναπτύξει ακόμη και USV που μπορούν να εκτελούν αυτόνομες λειτουργίες και να λειτουργούν σε σμήνη.
Το ULAQ AUSV, που αναπτύχθηκε από τη ναυπηγική ARES και τη Meteksan Defense, θα είναι το πρώτο επιχειρησιακό AUSV στον κόσμο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών βολής τον Μάιο του 2021.
Σε συνδυασμό με την παραγωγή USV σε άλλα τουρκικά ναυπηγεία, η Τουρκία μπορεί να παράγει περισσότερα από 100 (οπλισμένα) μη επανδρωμένα πλοία ετησίως.
Όλα τα AUSV θα είναι με υπέρυθρθες και ραντάρ που θα τους επιτρέπει να βρίσκουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις και να «τους αναχαιτίζουν γρήγορα σε ταχύτητες περίπου 50 κόμβων».
H Τουρκία ετοιμάζει θα ρίξει στο Αιγαίο θαλάσσιο σμήνος drones – Θα στείλει 100 πλοία κατά τις Ελλάδας;
Διαβάστε επίσης:
Bayraktar: Έτσι θα τα ρίχνει το Ισραήλ; – Βάζουν ιδέες στην Ελλάδα
Ελληνοτουρκικα: Είδαν τα μαγικά πράγματα στο Αιγαίο με τα Rafale και τις Belharra;