Αμερικανοιταλική πρόταση αναμένεται να δεχθεί τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα κατασκευής ή ακόμη και εξολοκλήρου ναυπήγησης των φρεγατών Constellation του αμερικανικού πολεμικού ναυτιού (US ΝΑVY).
Η υπερσύγχρονης τεχνολογίας φρεγάτα βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής και εξέλιξης. Αναμένεται να τεθεί σε υηηρεσία το 2028 και προορίζεται να συνοδεύει τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ στις αποστολές τους παγκοσμίως.
Η εταιρεία που κατασκευάζει την υπερσύγχρονη και θηριώδη φρεγάτα είναι η αμερικανοϊταλική US Fincantieή, η οποία καλείται να φέρει εις πέρας τη ναυπήγηση των Coηstellatιon για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.
Αυτή τη στιγμή, είναι υπό ανάπτυξη δύο πλοία, το «USS Constellation» καιτο «USS Coηgress», ενώ υπο-λογίζεται το 2024 να μπουν σε εντατικούς ρυθμούς κατασκευής ώστε να παραδίδονται δύο φρεγάτες της συγκεκριμένης κλάσης κάθε χρόνο.
Ο στόχος είναι το 2028 οι Constellatιon να αρχίσουν να εντάσσονται σταδιακά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και μέχρι το 2029 να έχουν παραδοθείτα πρώτα 10 από τα σύγχρoνα πολεμικά πλοία.
Η ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ναυπήγησης των Constellationn αναμένεται άμεσα να ανακοινωθεί με κάθε επισημότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η πρόταση αφορά τη συνεργασία της Fιncantιeri στην Ελλάδα με την αμερικανική ΟΝΕΧ, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Οι Ιταλοί, σε συνεργασία με τους Αμεριανούς πρόκειται να πιστοποιήσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ως το κέντρο συντήρησης των Constellation για νέα ναυπηγικά προγρbμματα και για την εκτέλεση των λεγόμενων εργασιών MRO (Maintenance, Repaιr and Operatέons Συντήρηση, επισκευή και γενική επισκευή).
Ταυτόχρονα, η Frincatieri και η ΟΝΕΧ θα προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις ώστε να λάβουν τα ελληνικά ναυπηγεία τις κατάλληλες πιστοποιήσεις για την ανάλογο του υποκατασκευαστικού έργου των Constellatιon.
Κάτι τέτοιο θεωρείται πως ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για ένταξη του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα ναυπήγησης της κορυφαίας φρεγάτας του κόσμου, που πρόκειται να τεθεί σε υπηρεσία στα τέλη της δεκαετίας και θα βρίσκεται σε υπηρεσία μέχρι το 2070.