ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Ελλάδα δε σταματάει να μας κλέβει: Κράξιμο από τους Τούρκους για τζατζίκι, μπακλαβά, ντονερ και σαλέπι

Η Τουρκία καταγγέλλει την Ελλάδα για τη συνεχιζόμενη «κλοπή» παραδοσιακών εδεσμάτων και ποτών που ανήκουν στην τουρκική κουλτούρα, όπως το σαλέπι και το μπακλαβάς.

τουρκικο δημοσίευμα
Συντάκτης: Γρηγόρης Κεντητός Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι ξένες σε πολιτιστικές εντάσεις και διαφωνίες γύρω από τα ιστορικά και γαστρονομικά τους χαρακτηριστικά. Μια νέα ένταση προκύπτει με αφορμή τη συνεχιζόμενη διεκδίκηση παραδοσιακών τουρκικών εδεσμάτων από την Ελλάδα. Από τον μπακλαβά και τον γύρο (ντονερ) μέχρι το τζατζίκι και το σαλέπι, οι Τούρκοι φαίνεται να έχουν πλέον φτάσει στα όρια τους με την ελληνική «κλοπή» της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Αυτή τη φορά, το Greek Reporter ανέβασε μια ανάρτηση στο Facebook, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την τουρκική κοινότητα.

Κάθε φορά που η Ελλάδα διεκδικεί το “δικό μας”

Οι τουρκικές αντιδράσεις άρχισαν με την πρόσφατη αξίωση της Ελλάδας για το σαλέπι, το παραδοσιακό ποτό που παρασκευάζεται από τις ρίζες ορχιδέας και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Τουρκία, ειδικά τους κρύους μήνες. Η ελληνική πλατφόρμα Greek Reporter δημοσίευσε μια ανάρτηση στο Facebook που ισχυριζόταν ότι το σαλέπι είναι «παραδοσιακό ελληνικό ποτό» και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα κατά τους χειμερινούς μήνες. Όμως, η τουρκική Trhaber απάντησε με έντονο ύφος, κατηγορώντας την Ελλάδα για το ότι συνεχώς διεκδικεί προϊόντα και παραδόσεις που είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την τουρκική κουλτούρα και ιστορία.

Το σαλέπι, αν και γνωστό σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, έχει τις ρίζες του στην τουρκική παράδοση, και οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν την ελληνική διεκδίκηση του ποτού αυτού. Όπως και με το μπακλαβά, το ντονερ και το τζατζίκι, η Ελλάδα φαίνεται να μην το σταματάει και να επιμένει ότι αυτά τα εδέσματα και ποτά είναι μέρος της ελληνικής κληρονομιάς, κάτι που φυσικά προκαλεί την οργή των Τούρκων. Κάθε τέτοιος ισχυρισμός της Ελλάδας προκαλεί ένα νέο κύμα οργής και έντασης, καθώς η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα συνεχώς «κλέβει» κομμάτια της τουρκικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Η πολιτιστική διαμάχη που δεν έχει τέλος

Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα των εδεσμάτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει γίνει επαναλαμβανόμενο στοιχείο των ελληνοτουρκικών εντάσεων. Παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τα προϊόντα αυτά ως μέρη της τουρκικής παράδοσης, η Ελλάδα συνεχώς επιμένει να διεκδικεί και να καταclaim αυτά τα χαρακτηριστικά της τουρκικής κουλτούρας ως δικά της. Αυτό προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά, η οποία αισθάνεται ότι κάθε φορά που η Ελλάδα διεκδικεί αυτά τα προϊόντα, δεν αναγνωρίζεται η πραγματική πολιτιστική ταυτότητα της Τουρκίας.

Το μπακλαβάς και ο γύρος, δύο από τα πιο δημοφιλή εδέσματα του κόσμου, είναι και αυτά στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης. Ενώ το μπακλαβάς είναι γνωστός σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία τον θεωρεί δικό της παραδοσιακό γλυκό, και το ίδιο ισχύει και για τον γύρο, ο οποίος είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την τουρκική κουζίνα και παράδοση. Αλλά οι Έλληνες, με τον ίδιο τρόπο που διεκδίκησαν το σαλέπι, προσπαθούν να ισχυριστούν ότι αυτά τα πιάτα είναι μέρος της δικής τους γαστρονομικής παράδοσης.

Κράξιμο από την Trhaber και την τουρκική κοινή γνώμη

Η Trhaber δε διστάζει να αναφερθεί στις συνεχείς διεκδικήσεις της Ελλάδας και να καταγγείλει ότι η χώρα αυτή προσπαθεί να «κλέψει» παραδοσιακά στοιχεία που ανήκουν στην Τουρκία. Το άρθρο της εφημερίδας εκφράζει την οργή της τουρκικής κοινής γνώμης για την αδιάκοπη αυτή συμπεριφορά, ενώ τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν σταματά ποτέ να διεκδικεί ό,τι θεωρεί «παράδοση» από την Τουρκία, ανεξαρτήτως των ιστορικών και πολιτιστικών πραγματικοτήτων.

Αυτό το κύμα αντιδράσεων από την Τουρκία δεν είναι κάτι καινούριο, και φαίνεται να εντείνεται κάθε φορά που η Ελλάδα προχωρά σε νέες διεκδικήσεις, είτε πρόκειται για φαγητά, είτε για άλλες πολιτιστικές αξίες. Η τουρκική πλευρά τονίζει ότι, παρά την αντίθετη προπαγάνδα της Ελλάδας, τα παραδοσιακά αυτά στοιχεία ανήκουν στην τουρκική κληρονομιά και ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να τα οικειοποιείται.

Exit mobile version