Ένα ακόμα λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο, στα πρότυπα της Σούδας και, μάλιστα, με ελληνοαμερικανική υπογραφή πρόκειται να δημιουργηθεί και πιο συγκεκριμένα στο Μαρί της Κύπρου.
Το σχέδιο της από κοινού επένδυσης Ελλάδας και ΗΠΑ στην Κύπρο «τρέχει» αθόρυβα εδώ και μερικούς μήνες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, επικυρώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο.
Ήδη, εδώ και έναν χρόνο η Ελλάδα έχει αποφασίσει να επενδύσει σημαντικά κονδύλια για την αναβάθμιση των υποδομών στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου, με τις ΗΠΑ να αποφασίζουν να προχωρήσουν σε επιπλέον επένδυση.
Σκοπός των Αμερικανών είναι να χρησιμοποιείται η Κύπρος ως ενδιάμεσος σταθμός τροφοδοσίας των πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ώστε να μπορούν να επιχειρούν απρόσκοπτα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Όπως φαίνεται, για τις ΗΠΑ η αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Μαρί προέκυψε μετά τις εξελίξεις του τελευταίου χρόνου στη Μέση Ανατολή και ειδικά ύστερα από τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μία τρίτη βάση στα πρότυπα της Σούδας στη Μεσόγειο, με τη δεύτερη να βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη.
Σημαντικά ποσά
Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επενδύσουν σημαντικά ποσά στην αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών της Κύπρου, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει έργα στο Μαρί για την κατασκευή ελικοδρομίου.
Αυτή η νέα εγκατάσταση θα μπορεί να υποδέχεται και να φιλοξενεί στρατιωτικά ελικόπτερα. Τα έργα «τρέχουν» με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2025.
Παράλληλα, έχει αποφασιστεί αμερικανική επένδυση ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ για την επέκταση του χερσαίου χώρου και για την εμβάθυνση του λιμένα στο Μαρί, ο οποίος προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2026.
Ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ επενδύει στο Μαρί και η Ελλάδα, για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να μπορούν να ελλιμενίζονται οι φρεγάτες που επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIFIL (η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο), αλλά και της γενικότερης παρουσίας της στην περιοχή.
Πηγή: geostratigika.gr