Η Τουρκία απορρίπτει την απόφαση της Ε.Ε. για την Κύπρο
Διαβάστε την απάντηση από την Τουρκία στη δήλωση της Ε.Ε. για την ΚύπροΤουρκία: Δεν δέχθηκε την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του εκπροσώπου της για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, αναφορικά με την Κύπρο.
Ο Πίτερ Στάνο είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωση:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.
Η Ε.Ε. έχει καταστήσει σαφές κατ’ επανάληψη, μεταξύ άλλων και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η απάντηση από την Τουρκία
Για ακόμα μία φορά, λοιπόν, η Κύπρος ταυτίζεται από ουδέτερα χείλη με την Ελλάδα.
Ιδού πώς αντέδρασε το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας στη δήλωση του Στάνο:
«Η Τουρκία απορρίπτει πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα (12 Νοεμβρίου) σχετικά με το καθεστώς παρατηρητή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (OTS).
Η απόφαση χορήγησης καθεστώτος παρατηρητή στην ΤΔΒΚ, ένα από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του OTS, παρουσία και του προέδρου μας, που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022.
Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου και είναι φυσικό δικαίωμά τους να εγκαθιδρύουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.
Οι προσπάθειες της Ε.Ε., ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, να εμποδίσει τον τουρκοκυπριακό λαό να γίνει αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και επίσης αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ξεκάθαρα την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει αιχμαλωτιστεί από τις μοχθηρές πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ελλάδας.
Μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την επιβεβαίωση της εγγενούς κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που έχει σφετεριστεί από το 1963.
Για το σκοπό αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της, θεωρώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ως αποκλειστικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ.
Η Τουρκία, με κάθε τρόπο, θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της ΤΔΒΚ και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες».