Στο οξύ πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία, τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέρθηκε η ΕΡΤ. Μάλιστα ο, εκ των καλεσμένων, πρόεδρος των συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας τόνισε πως η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, αποτελώντας παγκόσμιο μαγνήτη κυκλωμάτων που διακινούν παράνομους μετανάστες.
Πάνω σε αυτό να σημειώσουμε ότι μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του έτους έχουν συλληφθεί συλληφθεί ήδη 24 διακινητές από τις ελληνικές αρχές.
Γι αυτό και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έθεσε σε εφαρμογή την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Έχει ήδη ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τα πρώτα 35 χιλιόμετρα της επέκτασης του φράχτη και στη συνέχεια θα συνεχίσει με τα υπόλοιπα τμήματα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα 140 επιπλέον χιλιόμετρα.
Ο κ. Χαρέλας μιλώντας για τις απάνθρωπες τακτικές που χρησιμοποιεί η Τουρκία προκειμένου να «φορτώνει» παράνομους μετανάστες την Ελλάδα, εξήγησε: Πλέον σήμερα θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι το μεταναστευτικό έργο εργαλειοποιείται από την Τουρκία. Δεν είναι μια απλή μετανάστευση ή μια προσφυγική κρίση. Έχουμε απέναντί μας χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και είναι παγκόσμιος μαγνήτης των κυκλωμάτων, που φέρνουν σε αυτή τη χώρα όλους τους μετανάστες από όλη την υφήλιο.
Τα νούμερα όμως το αποτυπώνουν. Όταν 1.500 και πλέον διακινητές οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη και κατ επέκταση στη φυλακή, καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά ότι είναι ένας τεράστιος αγώνας, μια τεράστια μάχη την οποία δίνουμε και στα σύνορα αλλά και στο εσωτερικό της χώρας”».
«Η Τουρκία είναι παγκόσμιος μαγνήτης κυκλωμάτων παράνομης μετανάστευσης – Δεν πρόκειται για πρόσφυγες»
Αναφορικά με την επέκταση που θα έχει ο φράχτης στον Έβρο, εξήγησε πόσο μεγάλη πρόβλημα είχε η Ελλάδα ως τώρα: «Έχουμε πραγματικά πρόβλημα στον κεντρικό Έβρο και φάνηκε ξεκάθαρα χωρίς καμία εισήγηση δική μας ότι η στόχευση αρχικώς σε αυτά τα 35 πρώτα χιλιόμετρα θα γίνουν στο κεντρικό Έβρο. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι υπάρχει ένας πολύ σωστός και ορθολογικός σχεδιασμός, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τους μετανάστες από εκείνο το σημείο. Όχι ότι θα φύγουν γενικότερα, αλλά ο κεντρικός Έβρος από πίσω έχει ορεινό όγκο στην ελληνική επικράτεια, που σημαίνει ότι είχαμε πραγματικά πρόβλημα εκεί γιατί οδηγούνταν οι μετανάστες σε εκείνο το σημείο, έτσι ώστε να περάσουν γρήγορα στον ορεινό όγκο της χώρας μας για να χαθούν και να μην μπορέσουμε να τους συλλάβουμε. Πλέον με το που σηκωθεί αυτός ο φράχτης θα έχουμε τελειώσει».