ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Iσραήλ: Το μυστικό σχέδιο των Ισραηλινών και πώς εμπλέκεται η Ελλάδα

Γιατί κάνουν συνέχεια ασκήσεις μαζί;
Iσραήλ: Το μυστικό σχέδιο των Ισραηλινών και πώς εμπλέκεται η Ελλάδα

Iσραήλ: Το μυστικό σχέδιο των Ισραηλινών και πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στην πρόβα επίθεσης στο Ιράν.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Yeni Safak, ετοιμάζεται για άσκηση στον ελληνικό εναέριο χώρο στη Μεσόγειο την Άνοιξη του επόμενου έτους, με σενάριο την επίθεση κατά του Ιράν.

Η άσκηση, η οποία περιλαμβάνει ένα σενάριο επίθεσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του Ισραήλ.

Αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή οι ορεινές περιοχές της Ελλάδας είναι παρόμοιες με την ιρανική τοπογραφία.

Σύμφωνα με τα νέα των Times of Israel, με βάση στρατιωτικές αναφορές, ο ισραηλινός στρατός θα πραγματοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στην ιστορία του, στο πλαίσιο ενός πιθανού σεναρίου επίθεσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Στην έκθεση που επικαλούνται οι Τούρκοι, αναφέρεται ότι στην άσκηση θα συμμετάσχουν δεκάδες αεροσκάφη F-35, F-16 και F-15, καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη Gulfstream G550 και αεροπλάνα ανεφοδιασμού.

Αναφέρθηκε ότι τα αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν την άσκηση ανοιχτά της Μεσογείου για να προσομοιώσουν την απόσταση (περισσότερα από χίλια χιλιόμετρα) που θα έπρεπε να διανύσουν σε μια επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Τούρκοι: Η Ελλάδα αυξάνει τις ασκήσεις με το Ισραήλ

Σημειώνεται ότι η εν λόγω περιοχή συμπίπτει με τις περιοχές εισόδου στον ελληνικό εναέριο χώρο, αναφέρουν οι Τούρκοι.

Στρατιωτικές ασκήσεις στους ουρανούς της Ελλάδας και της Νότιας Κύπρου πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες η ισραηλινή αεροπορία.

Τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αυξήσει τη στρατιωτική τους συνεργασία μέσω κοινών ασκήσεων που διοργανώνουν. Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός στρατός προτιμά ιδιαίτερα τις ορεινές περιοχές της Ν. Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς μοιάζουν με την τοπογραφία του Ιράν.

Από την άλλη, το Reuters ανέφερε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχoυν στην άσκηση.

Διαβάστε επίσης:

Βayraktar: Έφτασαν οι δολοφόνοι των τουρκικών drones

Bayraktar: Χώρα έκπληξη αγοράζει τα τουρκικά UAV – H αντίδραση της Ελλάδας

Iσραήλ: Το μυστικό σχέδιο των Ισραηλινών και πώς εμπλέκεται η Ελλάδα

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Βγάζουν τα ισραηλινά υποβρύχια στην Ανατολική Μεσόγειο – Μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους

Βγάζουν τα ισραηλινά υποβρύχια στην Ανατολική Μεσόγειο – Μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους

Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει τέσσερις τορπιλοσωλήνες 650 χιλιοστών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εικασίες για δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτα και υποβρύχιο από την Ελλάδα, κορβέτα και υποβρύχιο από το Ισραήλ μόνιμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτα και υποβρύχιο από την Ελλάδα, κορβέτα και υποβρύχιο από το Ισραήλ μόνιμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Σχέδια για κοινή ελληνοϊσραηλινή ναυτική παρουσία με φρεγάτα υποβρύχια και κορβέτα στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο συνεργασίας ταχείας αντίδρασης.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Σχέδιο για ελληνοϊσραηλινή δύναμη ταχείας αντίδρασης

Σχέδιο για ελληνοϊσραηλινή δύναμη ταχείας αντίδρασης

Σενάρια για κοινή ταξιαρχία Ελλάδας Ισραήλ, με τη συμμετοχή της Κύπρου και βάσεις σε Ρόδο ή Κάρπαθο για προστασία κρίσιμων υποδομών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale «Make in India»: Ινδική συμμετοχή στο ραντάρ RBE2

Rafale «Make in India»: Ινδική συμμετοχή στο ραντάρ RBE2

Ινδική εταιρεία μπαίνει στην εφοδιαστική αλυσίδα του ραντάρ RBE2 AESA των Rafale. Συμφωνία Thales και SFO Technologies.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκικά αντιτορπιλικά: Άχρηστα στο Αιγαίο τα ετοιμάζει για την Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκικά αντιτορπιλικά: Άχρηστα στο Αιγαίο τα ετοιμάζει για την Ανατολική Μεσόγειο

Η Ελλάδα δεν διαθέτει πλοία αυτού του μεγέθους ενώ ο πυρήνας της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής θα είναι οι τέσσερις ελληνικές Belharra.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα καταθέτει νέα αμυντική λίστα στο SAFE για 787 εκατ. ευρώ – Θα φτιάχνει και πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος

Η Ελλάδα καταθέτει νέα αμυντική λίστα στο SAFE για 787 εκατ. ευρώ – Θα φτιάχνει και πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος

Η τελική απόφαση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών προτάσεων αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτες: Έκανε λάθος η Ελλάδα που πλήρωσε τις 4 FDI ενώ μπορούσε να πάρει τις FREMM μέσω SAFE;

Φρεγάτες: Έκανε λάθος η Ελλάδα που πλήρωσε τις 4 FDI ενώ μπορούσε να πάρει τις FREMM μέσω SAFE;

Mήπως λοιπόν η Ελλάδα βιάστηκε να επιλέξει τις γαλλικές FDI και θα μπορούσε να πάρει τις νέες FREMM (οι 2+2 από την Ιταλία θα είναι μεταχειρισμένες);

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκία: Πάνω από 200 γεωτρήσεις για πετρέλαιο – Ψάχνει σαν… τρελή για κοιτάσματα

Τουρκία: Πάνω από 200 γεωτρήσεις για πετρέλαιο – Ψάχνει σαν… τρελή για κοιτάσματα

Η Άγκυρα τονίζει πως η τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου, ύψους 180.000 βαρελιών την ημέρα, καλύπτει της ανάγκες καυσίμων για επτά εκατ. οχήματα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ζηλεύουν οι Τούρκοι τα μπλόκα των αγροτών στην Ελλάδα – Έχουμε πολλά να μάθουμε λένε

Ζηλεύουν οι Τούρκοι τα μπλόκα των αγροτών στην Ελλάδα – Έχουμε πολλά να μάθουμε λένε

Με το καθεστώς Ερντογάν να κυνηγά κάθε αντίθετη φωνή, η συζήτηση για τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα βγάζει στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που «σιγοκαίει» στην τουρκική κοινωνία.

Ελληνοτουρκικά