ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Καθηγητής Γρίβας (Σχολή Ευελπίδων): «Βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλης εθνικής ήττας στο Αιγαίο»

O καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας μιλά με ξεκάθαρο τρόπο για το Αιγαίο και την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά.

Καθηγητής Κώστας Γρίβας (Σχολή Ευελπίδων): «Βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλης εθνικής ήττας στο Αιγαίο»
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

O καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας μιλά με ξεκάθαρο τρόπο για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε στα ελληνοτουρκικά: «Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ενώπιον μιας πολύ μεγάλης εθνικής ήττας στο Αιγαίο και στα ελληνοτουρκικά γενικότερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρατείνει τη Navtex για το Oruc Reis η Άγκυρα – Δυτικότερα μέχρι τις 4 Νοεμβρίου το ερευνητικό

Τι φταίει;

«Αυτό προέκυψε από μία σειρά παρανοϊκών αναγνώσεων του ελληνικού συστήματος εξουσίας… Η Τουρκία έχει ξεκάθαρη πολιτική ακρωτηριασμού του Αιγαίου, εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι απλά έχουμε κάποιες διαφορές με την Τουρκία».

Ο κ. Γρίβας μιλά για «την απείθαρχη και ανυπάκουη» Τουρκία η οποία θέλει στην καλύτερη των περιπτώσεων να κάνει την Ελλάδα δορυφόρο της. Ένα ακόμη παράδοξο που επισημαίνει ο κ.Γρίβας είναι ότι παρά το γεγονός ότι η ελληνική στρατιωτική αποτροπή λειτούργησε το καλοκαίρι «φαίνεται ότι από κάπου προέκυψε κάποια διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιδράσει».

Όλα αυτά τα αναφέρει ο κ. Γρίβας στα πρώτα κιόλας λεπτά της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συνέντευξης του. Λέει πάρα πολλά ακόμη χωρίς περιστροφές και «στρογγυλέματα».

Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι εκλεγμένος Αναπληρωτής Καθηγητής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου διδάσκει το μάθημα της «∆ιεθνούς Γεωγραφίας και Συστημικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης των Σύγχρονων Οπλικών Τεχνολογιών».

∆ιδάσκει επίσης «Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή» στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως επισκέπτης καθηγητής και διαλέκτης διδάσκει στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και στη Σχολή ∆ιοίκησης και Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας (Σ∆ΙΕΠ).

Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος του ερευνητικού τομέα για νέες αμυντικές τεχνολογίες στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από το 1996 έως το 2004 ήταν διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Στρατηγική» και ως διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό «Γεωπολιτική». Έχει δημοσιεύσει τις εξής μελέτες για θέματα γεωπολιτικής και σύγχρονων οπλικών τεχνολογιών.

– «Ο Πόλεμος στον 21ο Αιώνα», Επικοινωνίες, Αθήνα, 1999.

– «2025. Ελληνική Αμυντική Στρατηγική για τον 21ο Αιώνα», Κασταλία, Αθήνα, 2006.

– «Το Σφυρί του Θωρ. Προηγμένα Βλήματα και Όπλα για τον 21ο Αιώνα», Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, Αθήνα 2007.

– «Το Ξύπνημα του Εφιάλτη. Ο Πυρηνικός Πόλεμος στον 21ο Αιώνα», Οξύ, Αθήνα, 2007.

– «Το Τέλος του Πετρελαίου και η Αρχή της Νέας Αμερικανικής Γεωστρατηγικής», εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα, 2008.

– «Η Στρατιωτική Άνοδος της Κίνας και η Γεωπολιτική του Πολέμου στη Μέση Ανατολή», εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2013.

Έχει υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στη 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών.

Πηγή militaire.gr

Exit mobile version