Κυρ. Μητσοτάκης: Έρχονται και τα drones – Ποια εννοούσε ο πρωθυπουργός
Για τα drones στα οποία έκανε αναφορά ο πρωθυπουργός, έχουμε δύο περιπτώσεις που απασχολούν την Αθήνα.Ο Κυρ. Μητσοτάκης προχώρησε, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού, στην ανακοίνωση της υπογραφής τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα της συμφωνίας για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, τα οποία θ’ αποκτηθούν από τη Γαλλία εντός του 2021.
«Ποτέ άλλοτε ένα τόσο σύνθετο και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει εκτελεστεί τόσο σύντομα κι αποτελεσματικά», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι θα προχωρήσει η προμήθεια φρεγατών, drones, η αναβάθμιση των F16, η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις και η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων σε βάθος 5ετίας.
Μirage 2000-5: Kαι Rafale και Meteor και Scalp και Εxoset και εκσυγχρονισμός τους
Για τις φρεγάτες τα έχουμε πει. Θα ήταν οι αμερικανικές αν οι Αμερικανοί μας έδιναν τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke ως πλοία ενδιάμεσης λύσης. Εφόσον δεν τα δίνουν οι αμερικανικές φρεγάτες μπήκαν στην ίδια ζυγαριά με τις γαλλικές και τις ολλανδικές, οι οποίες και είναι καλύτερα οπλισμένες.
Για τα drones στα οποία έκανε αναφορά ο πρωθυπουργός, έχουμε δύο περιπτώσεις που απασχολούν την Αθήνα.
Η μία περίπτωση είναι τα γαλλικά Patroller, τα οποία φέρουν κατευθυνόμενη ρουκέτα των 68mm, κατασκευάζονται από τη Thales, έχουν εμβέλεια 150 χλμ και διάρκεια πτήσης 14 ώρες.
Η Γαλλία μέσω του ΝΑΤΟ κάνει «δώρο» στην Ελλάδα τα υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Patroller αντικαθιστώντας με μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ τα UAV παλαιότερης γενιάς Le Sperwer.
Ένοπλες Δυνάμεις: Eλληνικά drone, ηλεκτρονικός πόλεμος και όπλα λέιζερ
Η άλλη περίπτωση είναι τα ισραηλινά Heron, τα οποία η Ινδία οπλίζει με πυραύλους Spike ΝLOS (σ.σ. πιθανώς να είναι αυτό το όπλο) σε συνεργασία με το Ισραήλ.
Η Ελλάδα διαθέτει τα ισραηλινά drones Ηeron τα οποία νοικιάζει από το Ισραήλ.
Πρόκειται για drones που οπλισμένα θα χτυπούν τον στόχο τους από το ύψος των 40.000 μέτρων, σε εμβέλεια 25-30 χλμ.
Τα Heron πετάνε και με δορυφορική σύνδεση οπότε είναι δύσκολη η όποια τουρκική παρεμβολή.
Σύμφωνα με το τουρκικό defenceturk.net, η Ελλάδα σχεδιάζει να προμηθευτεί μη επανδρωμένα οχήματα από το Ισραήλ για να τα αναπτύξει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ήδη από τις 17 Σεπτεμβρίου το sportime.gr έγραφε για το Mini Harpy, τo μικροσκοπικό ισραηλινό μίνι drone που καταστρέφει τους S-400 και το οποίο φαίνεται πως έχουν βάλει στο μάτι οι Έλληνες επικεφαλής της επιτροπής εξοπλισμών, με φόντο την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Toυρκία: Τρέχουν να προλάβουν τους Έλληνες οι Τούρκοι με drone ταχύπλοο
Πρόκειται για ένα mini drone που θεωρείται καταστροφέας των ρωσικών S-300 και S-400.
Τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα διαθέτουν συστήματα αυτοπροστασίας και αναχαίτισης επιθέσεων μικρής εμβέλειας, όμως τα ηλεκτρικά Mini Harpy με εύρος αποστολής τα 100 χλμ και διάρκεια πτήσεις 2 ωρών, τα ξεπερνούν με ευκολία.