ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Κορβέτες: 4 + 4 για να καλυφθεί και μελλοντικό έλλειμμα;

Η ανάγκη της απόσυρσης σε κάποια χρόνια και των παλαιών ελληνικών πυραυλακάτων.
Κορβέτες: 4 + 4 για να καλυφθεί και μελλοντικό έλλειμμα;

Κορβέτες: 4 + 4 για να καλυφθεί και μελλοντικό έλλειμμα σε μικρότερα πλοία εκτός από τις φρεγάτες;

Η Ελλάδα στην παρούσα φάση έχει παγώσει τις εξελίξεις αναφορικά με την επιλογή των τεσσάρων νέων ελληνικών κορβετών.

Μέχρι στιγμής η πρόταση της Γαλλίας, με τις 3+1 Gowind και αυτή της Ιταλίας με τις 3+1 τύπου Doha προηγούνταν στην διαδικασία επιλογής.

Όμως η πορεία της διαδικασίας επιλογής των νέων ελληνικών κορβετών – μετά την επιλογή των 3+1 Belharra ως τις νέες ελληνικές φρεγάτες – έχει για την ώρα παγώσει.

Στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση για μεταχειρισμένες αμερικανικές MMSC, τις οποίες έχει αρχίσει να αποσύρει το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό λόγω προβλημάτων (σ.σ. τα οποία η Lockheed Martin υποστηρίζει ότι πλέον έχουν διορθωθεί).

Κορβέτες: 4 + 4 για να καλυφθεί και μελλοντικό έλλειμμα;

Την ίδια ώρα αργά αλλά σταθερά προχωρά και η υπόθεση των ευρωκορβετών, καθώς στις 24 Οκτωβρίου υπογράφτηκε η έναρξη της πρώτης φάσης του έργου της European Patrol Corvette ή αλλιως «ευρωκορβέτας».

Με διάρκεια 24 μηνών, αυτή η πρώτη σύμβαση στοχεύει να παρέχει τον αρχικό σχεδιασμό μιας νέας κατηγορίας ναυτικού σκάφους, της EPC (σ.σ. ευρωκορβέτας) που περιλαμβάνει αρχικά δύο κύριες εκδόσεις την Long Range Multipurpose και την Full Combat Multipurpose με κατασκευαστές τις Naval Group, Fincantieri και Navantia.

Πέντε Ναυτικά εντάχθηκαν επίσημα στο έργο (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία Ελλάδα και Νορβηγία), ενώ η Ρουμανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι παρατηρητές για να καθορίσουν από κοινού τις απαιτήσεις για ένα πλοίο μήκους περίπου 110 μέτρων και 3000 τόνων.

Τέσσερις Gowind ή Doha και τέσσερις αρχικά ευρωκορβέτες θα έδιναν στην Ελλάδα απαραίτητο αέρα, ώστε να κερδίσει πλώρες, με την προοπτική της απόσυρσης σε κάποια χρόνια και των παλαιών ελληνικών πυραυλακάτων, με πλοία ενδιάμεσης λύσης τις αμερικανικές MMSC;

πηγή: geostratigika.gr

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Γιατί οι Τούρκοι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα σαν… τρελοί

Ελληνοτουρκικά: Γιατί οι Τούρκοι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα σαν… τρελοί

Το 2025, οι αιτήσεις για την ελληνική Χρυσή Βίζα από την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 153%

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ρωσικό drone Orlan συνετρίβη στην Τουρκία – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Ρωσικό drone Orlan συνετρίβη στην Τουρκία – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος ρωσικής προέλευσης τύπου Orlan συνετρίβη στο Κοτζαελί με τις τουρκικές αρχές να ερευνούν το περιστατικό

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τώρα καταλαβαίνει κανείς γιατί οι Τούρκοι έστειλαν τις φρεγάτες στην Κάσο – Γιατί έχασαν τότε την Ανατολική Μεσόγειο

Τώρα καταλαβαίνει κανείς γιατί οι Τούρκοι έστειλαν τις φρεγάτες στην Κάσο – Γιατί έχασαν τότε την Ανατολική Μεσόγειο

Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος και ΗΠΑ ενισχύουν τον άξονα 3+1 και τον ρόλο τους στον διάδρομο IMEC που ενώνει Ινδία, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Βγάζουν τα ισραηλινά υποβρύχια στην Ανατολική Μεσόγειο – Μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους

Βγάζουν τα ισραηλινά υποβρύχια στην Ανατολική Μεσόγειο – Μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους

Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει τέσσερις τορπιλοσωλήνες 650 χιλιοστών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εικασίες για δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτα και υποβρύχιο από την Ελλάδα, κορβέτα και υποβρύχιο από το Ισραήλ μόνιμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτα και υποβρύχιο από την Ελλάδα, κορβέτα και υποβρύχιο από το Ισραήλ μόνιμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Σχέδια για κοινή ελληνοϊσραηλινή ναυτική παρουσία με φρεγάτα υποβρύχια και κορβέτα στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο συνεργασίας ταχείας αντίδρασης.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Σχέδιο για ελληνοϊσραηλινή δύναμη ταχείας αντίδρασης

Σχέδιο για ελληνοϊσραηλινή δύναμη ταχείας αντίδρασης

Σενάρια για κοινή ταξιαρχία Ελλάδας Ισραήλ, με τη συμμετοχή της Κύπρου και βάσεις σε Ρόδο ή Κάρπαθο για προστασία κρίσιμων υποδομών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale «Make in India»: Ινδική συμμετοχή στο ραντάρ RBE2

Rafale «Make in India»: Ινδική συμμετοχή στο ραντάρ RBE2

Ινδική εταιρεία μπαίνει στην εφοδιαστική αλυσίδα του ραντάρ RBE2 AESA των Rafale. Συμφωνία Thales και SFO Technologies.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκικά αντιτορπιλικά: Άχρηστα στο Αιγαίο τα ετοιμάζει για την Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκικά αντιτορπιλικά: Άχρηστα στο Αιγαίο τα ετοιμάζει για την Ανατολική Μεσόγειο

Η Ελλάδα δεν διαθέτει πλοία αυτού του μεγέθους ενώ ο πυρήνας της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής θα είναι οι τέσσερις ελληνικές Belharra.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα καταθέτει νέα αμυντική λίστα στο SAFE για 787 εκατ. ευρώ – Θα φτιάχνει και πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος

Η Ελλάδα καταθέτει νέα αμυντική λίστα στο SAFE για 787 εκατ. ευρώ – Θα φτιάχνει και πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος

Η τελική απόφαση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών προτάσεων αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Ελληνοτουρκικά