Λιβύη: Η Τουρκία πιέζει τον Χαφτάρ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Παρέμβαση του Ισραήλ
Τουρκία και Ισραήλ ασκούν αντίθετες πιέσεις στον Σαντάμ Χαφτάρ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, με την Ελλάδα να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ εξελίσσεται η ανατολική Λιβύη, καθώς ο Σαντάμ Χαφτάρ, γιος του Χαλίφα Χαφτάρ, δέχεται πιέσεις για την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019, το οποίο αμφισβητεί τις ελληνικές θαλάσσιες διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και ανταποκριτή του Al Jazeera στη Λιβύη, Αχμέντ Χαλίφα, η Άγκυρα επιδιώκει τη σύγκληση της λιβυκής Βουλής στη Βεγγάζη, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά ζητά από τον Σαντάμ Χαφτάρ να κινητοποιήσει τον νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αλ Σαλεχίν Αμπντούλ Ναμπί, ο οποίος διαδέχθηκε τον Αγκίλα Σάλεχ, έναν από τους βασικούς αντιπάλους της επικύρωσης.
Παράλληλα, οι πηγές του δημοσιογράφου υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ, με τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επιχειρεί να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας.
Η Άγκυρα φέρεται μάλιστα να προειδοποίησε την οικογένεια Χαφτάρ ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναθεώρηση της τουρκικής υποστήριξης προς την ανατολική Λιβύη.
