Μάχη Γαλλίας και Μ.Βρετανίας για τις φρεγάτες – Η Ελλάδα κυρίαρχη στο Αιγαίο
Η παράταση αξιολόγησης των προτάσεων για το πρόγραμμα αναβάθμισης στις φρεγάτες ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ», τη ναυπήγηση 4 νέων φρεγατών και την προμήθεια 2 πλοίων ενδιάμεσης λύσης.Νέες επαφές και πιέσεις από τους ενδιαφερόμενους έχει πυροδοτήσει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση αξιολόγησης των προτάσεων για το πρόγραμμα αναβάθμισης στις φρεγάτες ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ», την ναυπήγηση 4 νέων φρεγατών και την προμήθεια 2 πλοίων ενδιάμεσης λύσης.
Η Γαλλία, που προσφέρει τις φρεγάτες Belharra και η μεγάλη Βρετανία, που προσφέρει τις Arrowhead 140 προχώρησαν σε νέες κινήσεις.
Αμφότερες κάνουν την ύστατη προσπάθεια να πείσουν το Πολεμικό Ναυτικό, το ΓΕΕΘΑ και την πολιτική ηγεσία ότι αμφότερες αποτελούν την ιδανική επιλογή, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα στα σημεία που διαθέτουν.
Ο Αρχηγός του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού (First Sea Lord and Chief of the Naval Staff) Admiral Tony Radakin CB ADC, o οποίος συνοδευόταν από τον Ακόλουθο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Captain Alex Bush RN, πραγματοποίησε σειρά επαφών, με κυριότερη αυτή με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα διάθεσης και συνεργασίας, εξετάστηκαν οι προοπτικές που διανοίγονται στην επίτευξη κοινών στόχων, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως είχε συζητηθεί και σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Βρετανού ομολόγου του, General Sir Nick Carter.
Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από το ΓΕΕΘΑ, καταγράφηκε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων για σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις ιδιαιτερότητες του ευρύτερου περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο Βρετανός Ναύαρχος ενημέρωσε τον Έλληνα Αρχηγό και για τις λεπτομέρειες της βρετανικής πρότασης με τις φρεγάτες “Arrowhead 140” και τα πλεονεκτήματα στην ενδυνάμωση των αμυντικών σχέσεων που θα προέκυπταν από ενδεχόμενη συμφωνία.
Αμέσως μετά την συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης υποδέχθηκε τον Βρετανό στο γραφείο του, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συνεργασίας.
Στη συνέχεια, o Αρχηγός ΓΕΝ, επισκέφθηκε τη Φρεγάτα «HMS KENT», στο λιμάνι του Πειραιά εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε ξενάγηση και ενημέρωση επί των δυνατοτήτων του πλοίου, παρουσία της Πρέσβεως του Η.Β. στην Ελλάδα κας Kate Smith και του Βρετανού ομολόγου του. Η παρουσία της συγκεκριμένης φρεγάτας και η πρόσκληση στον Αρχηγό ΓΕΝ κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, αφού πρόκειται για φρεγάτα “TYPE 23” τις οποίες προσφέρουν ως ενδιάμεση λύση οι Βρετανοί, για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών.
Όπως αναφέρει το enikos.gr οι πιθανότερες για προσφορά προκρίνονται οι 2 Τype 23 που θα αποσυρθούν, HMS Monmouth και HMS Montrose. Από τις δύο, η Monmouth δεν έχει υποστεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.
Στο πλαίσιο της παραμονής της Φρεγάτας του H.B. στο λιμένα Πειραιώς, όπου κατέπλευσε την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, ο Κυβερνήτης της «HMS KENT», Commander Matt J. Sykes επισκέφθηκε την Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής Αρχιπλοίαρχος Σ. Δημόπουλος ΠΝ.
Η κίνηση των βρετανών εκτιμάται ότι έρχεται ως απάντηση στην Ολλανδική πρόταση, με την προσφορά μεταχειρισμένων φρεγατών «Μ», τις οποίες επιθεώρησε κλιμάκιο του ΓΕΝ την προηγούμενη εβδομάδα.
Γαλλική «Πολιορκία»
Η Naval Group, η κατασκευάστρια γαλλική εταιρεία των φρεγατών Belharra, στις 22 και 23 Ιουνίου, πραγματοποιήσε στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, την εκδήλωση “Research & Development Partners’Days” (R&D – έρευνας και ανάπτυξης – προώθηση συνεργασιών).
Στη διάρκεια της, εκδήλωσης με κυριάρχο θέμα την ανάπτυξη πρωτοβουλιών R&D και Ευρωπαικών προγραμμάτων, η Naval Group, πραγματοποιήσε συναντήσεις με βιομηχανικούς εταίρους από την ελληνική αγορά. Μια δεύτερη αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με διοργάνωση της FΟRTH στο Ηράκλειο Κρήτης στις 24 Ιουνίου 2021.
Κύριος στόχος της Naval Group, όπως επισημαίνει σε σχετικό δελτίο τύπου η εταιρεία, είναι η περαιτέρω ενίσχυση του αποτυπώματος της στη χώρα, μέσω συνεργασιών με βιομηχανικούς ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς εταίρους.
Πέρα από το πρόγραμμα για τις φρεγάτες στοχεύει στην περαιτέρω υποστήριξη για την ανάπτυξη των Ελληνικών Αμυντικών Ναυτικών δυνατοτήτων, μέσω προγραμμάτων R&D από κοινού με ελληνικές βιομηχανίες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα σε τομείς τεχνολογίας αιχμής όπως η παραγωγή πρόσθετων, η προληπτική συντήρηση, τα drones και τα συστήματα ναυτικών αποστολών.
Σε πρόσφατη εκδήλωση στη Γαλλική Πρεσβεία, ο Global CEO της Naval Group P. Er.Pommellet είχε δηλώσει: «Κύρια φιλοδοξία μας είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα ώστε να καταστεί ένα παγκόσμιο κέντρο ναυτικής καινοτομίας. Οι R&D Partners Days αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για συναντήσεις με ήδη υπάρχοντες αλλά και μελλοντικούς συνεργάτες, για επαφές και συζητήσεις για τρέχοντα αλλά και μελλοντικά προγράμματα σε τομείς αιχμής όπως η παραγωγή προσθέτων, η προληπτική συντήρηση, τα drones και τα συστήματα ναυτικών αποστολών».
Αγοράστε το Sportimekids και τον Super οδηγό για το Euro 2020 online Με την αγορά 3 προϊόντων και πάνω – δωρεάν έξοδα αποστολής
Διαβάστε επίσης:
Copa America: Επική ανατροπή για τη Βραζιλία στο 90+10′! «Άρρωστο» γκολ του Ντίας (vid)
Μάσκες: Που παραμένουν υποχρεωτικές – Όλα τα νέα μέτρα
Survivor διαρροή spoiler 24/6: Στατιστικά! Από την… κόλαση στον παράδεισο ο Κατσούλης!