Πώς το τουρκικό μαχητικό Κααν μπορεί τελικά να επηρεάσει τους Ρώσους και τις πωλήσεις ρωσικών μαχητικών.
«Ένας παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας σνόμπαρε τα τελευταία μαχητικά αεροσκάφη της Μόσχας για ανταγωνιστές από το Πακιστάν και την Τουρκία», τιτλοφορείται άρθρο του Business Insider, καθώς το Αζερμπαϊτζάν φέρεται να συνάπτει συμφωνία για το μαχητικό JF-17 Thunder που αναπτύχθηκε από κοινού από την Κίνα και την Τουρκία.
«Ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του Αζερμπαϊτζάν ήταν η Ρωσία, αλλά πιθανότατα θα αποκτήσει αεροσκάφη από αλλού. Η φημολογούμενη συμφωνία υποδηλώνει ότι ο μακροχρόνιος σύμμαχος αποσπάται περισσότερο από τη Μόσχα», δηλώνει Φρεντερίκο Μποσρσάρι, αμυντικός εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA).
Η μικρή, πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του Νοτίου Καυκάσου, το Αζερμπαϊτζάν, έχει μεγάλα σχέδια να αναβαθμίσει τον μέτριο στόλο μαχητικών αεροσκαφών της την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, αντί να στραφεί στη Ρωσία, τον παραδοσιακό προμηθευτή όπλων της εδώ και δεκαετίες, το Μπακού πιθανότατα θα αποκτήσει σύγχρονα μαχητικά από το Πακιστάν και την Τουρκία.
Πώς το τουρκικό μαχητικό Κααν μπορεί τελικά να επηρεάσει του Ρώσους
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν εμφανίστηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις οποίες το Αζερμπαϊτζάν κατέληξε σε συμφωνία με το Πακιστάν για την αγορά ενός αδιευκρίνιστου αριθμού μαχητικών αεροσκαφών JF-17C Thunder για 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Αζερμπαϊτζάν εντάχθηκε επίσημα στο πρόγραμμα μαχητικών TF Κααν πέμπτης γενιάς της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο.
Η Ρωσία διέθεσε μαχητικά Su-30SM, Su-35 και MiG-35 4,5 γενιάς στο Αζερμπαϊτζάν στα τέλη της δεκαετίας του 2010.
«Ούτε η Ρωσία ούτε οι δυτικές δημοκρατίες είναι ιδανικοί προμηθευτές, παρόλο που η Ρωσία έχει ιστορικά πουλήσει όπλα στο Αζερμπαϊτζάν», λέει στο Insider ο αμυντικός δημοσιογράφος, Σεμπάστιαν Ρόμπλιν.
«Το Πακιστάν και η Τουρκία, και μέσω του Πακιστάν η Κίνα, μπορεί να φαίνονται πιο αξιόπιστοι εταίροι για το Μπακού που είναι απίθανο να διακόψει συμφωνίες λόγω αναστάτωσης για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή μελλοντικούς πιθανούς πολέμους με την Αρμενία», τονίζεται.
Πηγή mediatime.gr