ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νικόλαος Σιαλμάς: 29 χρόνια από τον θάνατο του σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη

Νικόλαος Σιαλμάς: Ο πρώτος νεκρός πιλότος σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη. Πέρασαν 29 χρόνια από τον θάνατο του.

Νικόλαος Σιαλμάς: 29 χρόνια από τον θάνατο του σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη
Συντάκτης: Βασίλης Μπαντής Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Νικόλαος Σιαλμάς: Ο πρώτος νεκρός πιλότος σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη. Πέρασαν 29 χρόνια από τον θάνατο του.

Ο Νικόλαος Σιαλμάς σαν σήμερα, 18 Ιουνίου του 1992, απογειώθηκε από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, μαζί με ένα δεύτερο Mirage. Πήρε πορεία προς το βόρειο Αιγαίο, για να αναχαιτίσουν τα δύο τουρκικά F-16.

Επιχείρησε να αντιμετωπίσει τα τουρκικά F-16 με Mirage F-1 CG, της 342 Μοίρας Παντός Καιρού. Ωστόσο τα τουρκικά αεροσκάφη αντέδρασαν, με αποτέλεσμα η αναγνώριση να εξελιχθεί σε εμπλοκή.

Σύμφωνα με μαρτυρία του δεύτερου χειριστή Ι. Μανωλάκου, κατά τους ελιγμούς που ακολούθησαν τα ελληνικά αεροσκάφη για να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα, κατέβηκαν σε πολύ χαμηλό ύψος. Κάποια στιγμή ο Σμηναγός Μανωλάκος είδε το αεροσκάφος του Σιαλμά να προσκρούει στη θάλασσα και να συντρίβεται. Ήταν 17 λεπτά μετά τη διαταγή για απογείωση.

Ο ηρωικός πιλότος γεννήθηκε το 1965 στο Θέρμο Αιτωλοα­καρ­νανίας. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1984 και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1988 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Η πράξη του τιμήθηκε καθώς το νότιο άκρο του Αγίου Ευστρατίου, το ακρωτήρι που ονομαζόταν παλαιότερα Τρυπητή, μετονομάστηκε σε Νικόλαος Σιαλμάς. Σε περίοπτη θέση στήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία μεγάλο μνημείο: Μια σπαρτιατική ασπίδα μαζί με ένα δόρυ, που είναι ο θυρεός της 342 Μοίρας Παντός Καιρού, στην οποία ανήκε ο Σιαλμάς. Η επιγραφή με κεφαλαία γράμματα αναφέρει ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ. Το μέγεθος του μνημείου είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από ψηλά κάθε φορά που οι αεροπόροι περνούν από την περιοχή….

O πατέρας του όταν αντίκρισε το μνημείο είπε: «Θυμάμαι που από πιτσιρικάς μου έλεγε “Θα με γράψουν με μεγάλα γράμματα! Θα φτάσω ψηλά”. Όμως, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι εννοούσε. Πιστεύαμε ότι το έλεγε επειδή θα έμπαινε στη Σχολή Ικάρων. Πού να καταλάβουμε τι ήθελε να μας πει τότε, μιλώντας γι’ αυτά τα μεγάλα γράμματα…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Μητέρα Καρολάιν: «Δεν θέλω να ξέρω ποιος είναι ο δολοφόνος»

Handball Premier: Αναβολή ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ λόγω κορονοϊού

Εθνική πόλο γυναικών: Ξέσπασε στην Ιαπωνία – Παίζει για την 5η θέση

 

Exit mobile version