ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ο Μακρόν κηρύσσει τον πόλεμο στα F-35 και στο Patriot

Το Rafale, είναι λιγότερο δεσμευτικό πολιτικά, καθώς οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν περιορισμούς στη χρήση του F-35.
Ο Μακρόν κηρύσσει τον πόλεμο στα F-35 και στο Patriot

Φαίνεται πως η Γαλλία προσπαθεί να ενισχύσει τη δική της αμυντική βιομηχανία και να ανταγωνιστεί ευθέως τα αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως το μαχητικό F-35 και το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εδώ και καιρό υιοθετήσει μια στρατηγική ανεξαρτησίας της Ευρώπης στην άμυνα, προωθώντας γαλλικά και ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα ως εναλλακτικές λύσεις στα αμερικανικά.

Το μαχητικό αεροσκάφος Rafale της Dassault θεωρείται ο βασικός αντίπαλος του F-35. Η Γαλλία προσπαθεί να πείσει ευρωπαϊκές χώρες να επιλέξουν το Rafale αντί του αμερικανικού αεροσκάφους, τονίζοντας ότι δεν έχει εξάρτηση από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά ανταλλακτικά και λογισμικό.

Το Rafale, είναι λιγότερο δεσμευτικό πολιτικά, καθώς οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν περιορισμούς στη χρήση του F-35 ενώ προσφέρει υψηλές επιδόσεις σε αεροπορικές μάχες και χτυπήματα εδάφους.

Ωστόσο, το F-35 έχει κερδίσει ήδη πολλές παραγγελίες στην Ευρώπη, με χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Φινλανδία να το επιλέγουν έναντι του Rafale.

Παράλληλα, η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το ευρωπαϊκό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας SAMP/T Mamba, ως εναλλακτική του αμερικανικού Patriot. Το SAMP/T χρησιμοποιείται ήδη από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ουκρανία, ενώ η Πολωνία και άλλες χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Ο Μακρόν επιδιώκει τη δημιουργία μιας “ευρωπαϊκής άμυνας” ανεξάρτητης από τις ΗΠΑ, προωθώντας γαλλικά οπλικά συστήματα και μειώνοντας την εξάρτηση από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία. Ωστόσο, πολλές χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να εμπιστεύονται τις ΗΠΑ ως εγγυήτρια δύναμη, κάτι που δυσκολεύει τα γαλλικά σχέδια.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί η Γαλλία να σπάσει την αμερικανική κυριαρχία στις ευρωπαϊκές αγορές όπλων;

Διαβάστε περισσότερα παρόμοια θέματα στο geostratigika.gr

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με Kentavros και Barak MX

Η Ελλάδα ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με Kentavros και Barak MX

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την ενσωμάτωση του Kentavros στο Barak MX. Τα δύο συστήματα λειτούργησαν πλήρως συντονισμένα σε δοκιμές πεδίου.

Ελληνοτουρκικά