Παράλογο να δώσει η Γαλλία Meteor στην Τουρκία
Η Γαλλία έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια της Ελλάδας.Η Γαλλία και η Τουρκία έχουν εντελώς διαφορετικά στρατηγικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και το ΝΑΤΟ.
Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στις διαφορές τους με την Τουρκία για τα θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ενεργειακών πόρων ενώ έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια της Ελλάδας, τόσο μέσω της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών όσο και με την πώληση μαχητικών Rafale και φρεγατών FDI HN.
Η διάθεση Meteor στην Τουρκία θα υπονόμευε τη σχέση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.
Ο Meteor είναι προϊόν διεθνούς συνεργασίας (με συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών) μέσω της MBDA. Η εξαγωγή του απαιτεί την έγκριση όλων των εμπλεκόμενων χωρών. Οποιαδήποτε πώληση σε τρίτες χώρες που δεν είναι στενοί σύμμαχοι, όπως η Τουρκία, θα απαιτούσε συντονισμό και έγκριση, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο λόγω της αντίθεσης άλλων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν κατά του Μακρόν, τις τουρκικές ενέργειες στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη εγχώριων πυραυλικών συστημάτων, όπως ο πύραυλος Bozdoğan και προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από εισαγωγές.
Αν, παρά τα παραπάνω, η Γαλλία αποφάσιζε να δώσει Meteor στην Τουρκία (σ.σ. οι Τούρκοι λένε πως θα πάρουν), αυτό θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις από την Ελλάδα, την Κύπρο και πιθανώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την αποδυνάμωση της αξιοπιστίας της Γαλλίας ως συμμάχου της Ελλάδας.
Η πώληση Meteor στην Τουρκία σημαίνει ενίσχυση της τουρκικής αεροπορίας, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της ελληνικής αποτροπής στο Αιγαίο.
Άγνωστό τι θα πράξουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ένταση στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης:
Tι αλλάζει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αν η Τουρκία πάρει Meteor;