ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Πονοκέφαλος» για την Τουρκία – Γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ και στρέφεται σε Πακιστάν και Κίνα

Τεράστιος ο «πονοκέφαλος» για την Τουρκία, που αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη της στις ΗΠΑ κάτι που σίγουρα μπορεί να της κοστίσει στο μέλλον.
«Πονοκέφαλος» για την Τουρκία – Γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ και στρέφεται σε Πακιστάν και Κίνα

Τεράστιος ο «πονοκέφαλος» για την Τουρκία, που αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη της στις ΗΠΑ κάτι που σίγουρα μπορεί να της κοστίσει στο μέλλον.

Πολύ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Τουρκία, με το πρόγραμμα παραγωγής του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους TF-X για τις ανάγκες της Πολεμικής της αεροπορίας, που θέλει να αντικαταστήσει σε βάθος χρόνου τον στόλο των F-16.

Παρότι οι Τούρκοι έχουν ζητήσει από τους Ρώσους την παραχώρηση τεχνολογίας για την κατασκευή του κινητήρα που θα απογειώσει τις μακέτες τους, οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν με δυστοκία το γεγονός. Ούτως ή άλλως τους έχουν παρουσιάσει ως λύση την πώληση των SU-35 και SU-57, όμως οι Τούρκοι δεν φαίνονται αποφασισμένοι – τουλάχιστον προς το παρόν – να κάνουν το επόμενο βήμα μετάβασης σε άλλου τύπου μαχητικό.

Ωστόσο, η λύση σε αυτό φαίνεται ότι έρχεται από το Πακιστάν, το οποίο η Τουρκία πιέζει για συμπαραγωγή πολεμικών αεροπλάνων και πυραύλων, μια σύνδεση που θα μπορούσε επίσης να της δώσει πρόσβαση σε πολύτιμη πολεμική τεχνολογία από την Κίνα.

Με το Πακιστάν η Τουρκία έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια, με την πώληση των τουρκικής κατασκευής ελικοπτέρων Τ-129, τα οποία μπλόκαραν όμως οι ΗΠΑ αφού κινούνται με αμερικανικούς κινητήρες. Είναι άλλωστε γνωστό ότι Τουρκία και Πακιστάν προχωρούν συχνά σε από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις ενώ υπάρχουν και ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι Πακιστανοί πιλότοι εκπαιδεύονται σε τουρκικά F-16, στο πεδίο των προκλήσεων στο ανατολικό Αιγαίο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, Τούρκοι αμυντικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι διεξήγαγαν περιοδικές συνομιλίες με πακιστανούς ομολόγους τους – η τελευταία συζήτηση υψηλού επιπέδου ήταν τον Ιανουάριο – σχετικά με την ανάπτυξη και κατασκευή στρατιωτικού υλικού με το Πακιστάν, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό πότε θα συναντηθούν ξανά ή πόσο κοντά βρίσκονται σε μια συμφωνία.

Μια τέτοιου είδους συνεργασία, ωστόσο, θα φέρει την Τουρκία-μέλος του ΝΑΤΟ πιο κοντά σε κάποια στρατιωτική τεχνολογία της Κίνας. Το Πακιστάν κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη JF-17 με την Κίνα και λέγεται ότι έχει προσαρμόσει κινεζικά σχέδια για το βαλλιστικό πύραυλο Shaheen, πακιστανικής κατασκευής.

Η Τουρκία φέρεται να βλέπει την πυρηνική ενέργεια του Πακιστάν ως στρατηγικό σύμμαχο και δυνητικό εταίρο στην κατασκευή του έργου πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς Siper και μαχητικού TF-X. Όμως δεν έχει γίνει γνωστό αν οι συνομιλίες έχουν ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να ζητήσουν τη συγκατάθεση του Πεκίνου να δώσει άδεια χρήσης της κινεζικής αμυντικής τεχνολογίας.

Αυτά έρχονται τη στιγμή που ο Ismail Demir, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκικής Προεδρίας (SSB) δήλωσε σε συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι NTV πως «συνεχίζεται η συζήτηση για την αγορά του δεύτερου συντάγματος S-400».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν η απόκτηση κι ενεργοποίηση των S-400 από την Τουρκία ήταν βόμβα στα θεμέλια του ΝΑΤΟ, ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας με Πακιστάν και Κίνα θα προκαλέσει δονήσεις πολλών Ρίχτερ.

Πηγή: Enikos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέρκελ: Έστειλε… μήνυμα στην Τουρκία για την ανατολική Μεσόγειο

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τεχνικές αξιολογήσεις για το κόστος χρήσης, τη συντήρηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η σύγκριση νέας πλατφόρμας όπως το KAPLAN με εκσυγχρονισμό M113 δεν είναι απλή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά