Πώς θα κάνουν παραβιάσεις τα τουρκικά UAV και F-16 με το πυραυλικό τείχος της Ελλάδας στο Αιγαίο
Η μικρή απόσταση από τις τουρκικές βάσεις.Η δημιουργία ενός πυραυλικού “τείχους” από την Ελλάδα στο Αιγαίο αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την ενίσχυση της αποτροπής απέναντι στις παραβιάσεις από τουρκικά UAV και F-16. Το “τείχος” αυτό βασίζεται στον συνδυασμό προηγμένων αντιαεροπορικών και πυραυλικών συστημάτων, καθώς και την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος εναέριας επιτήρησης.
Η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρό πλέγμα αντιαεροπορικών συστημάτων, όπως patriot PAC-3 που μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο επανδρωμένα αεροσκάφη όσο και βαλλιστικούς ή κρουζ πυραύλους, S-300 PMU-1, με υψηλή εμβέλεια και δυνατότητα αντιμετώπισης πολλαπλών στόχων καθώς και τα μεσαίας εμβέλειας TOR-M1 και OSA-AKM, για την προστασία κρίσιμων υποδομών και την κάλυψη χαμηλών υψών.
Την ίδια ώρα το NASAMS II προσφέρει δυνατότητες δικτυοκεντρικού πολέμου, συνδυάζοντας τα ελληνικά ραντάρ και τα μαχητικά αεροσκάφη.
Η Ελλάδα ενισχύεται με νέα πυραυλικά συστήματα όπως οι Spike NLOS που μπορούν να εξουδετερώσουν εχθρικά μέσα σε αποστάσεις έως και 32 χλμ., ιδανικά για στόχους όπως UAV και πλωτές πλατφόρμες.
Η Αθήνα αναπτύσσει επίσης ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επιτήρησης που περιλαμβάνει σύγχρονα ραντάρ, τα οποία μπορούν να εντοπίζουν UAV και μαχητικά χαμηλής πτήσης, ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες.
Τονίζεται ότι και τα ελληνικά UAV όπως το “Archytas” μπορούν να παρέχουν διαρκή επιτήρηση και τακτική πληροφόρηση ενώ η συνεργασία με ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα δορυφορικής παρατήρησης ενισχύει τον έγκαιρο εντοπισμό.
Τα ελληνικά Rafale και F-16 Viper προσφέρουν σαφή υπεροχή στον αέρα χάρη στις προηγμένες δυνατότητες ανίχνευσης και πλήγματος, χρησιμοποιώντας όπλα όπως οι Meteor και AMRAAM.
Τα Rafale μπορούν να ανιχνεύουν στόχους από μεγάλες αποστάσεις και να καταρρίπτουν εχθρικά UAV ή F-16 πριν αυτά πλησιάσουν ελληνικό εναέριο χώρο.
Η διασύνδεση των αντιαεροπορικών συστημάτων, των μαχητικών και των ραντάρ μέσω συστημάτων όπως το Link 16 δημιουργεί ένα “άτρωτο” δίκτυο.
Τα τουρκικά UAV, όπως το Bayraktar TB2, πετούν σε χαμηλά ύψη και βασίζονται σε δυσδιάκριτο ίχνος ραντάρ. Όμως, τα ελληνικά συστήματα έχουν προσαρμοστεί για να εντοπίζουν τέτοιους στόχους. Τα ελληνικά συστήματα μπορούν να εγκλωβίζουν F-16 από ασφαλείς αποστάσεις, καθιστώντας επικίνδυνη κάθε επιθετική ενέργεια.
Να τονιστεί πως η Ελλάδα διαθέτει δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου που μπορούν να “τυφλώσουν” τα τουρκικά UAV ή να αποσυντονίσουν τα μαχητικά.
Το πυραυλικό τείχος της Ελλάδας στο Αιγαίο συνδυάζει αντιαεροπορικά συστήματα, ισχυρή Πολεμική Αεροπορία και εξελιγμένα μέσα επιτήρησης. Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολες τις παραβιάσεις από τουρκικά UAV και F-16, καθώς οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί να απαντηθεί άμεσα και με ακρίβεια. Η συνεχής αναβάθμιση των ελληνικών δυνατοτήτων διατηρεί την αποτροπή σε υψηλό επίπεδο, προστατεύοντας την κυριαρχία και τα συμφέροντα της χώρας.
Θυμίζεται ότι οι περιοχές γύρω από τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο είναι παραδοσιακά σημεία έντασης, λόγω της εγγύτητάς τους στα τουρκικά παράλια.
Η μικρή απόσταση από τις τουρκικές βάσεις, όπως το Αεροδρόμιο του Ντάλαμαν, επιτρέπει την ταχεία είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Τα νησιά όπως η Ρόδος, το Καστελλόριζο και η Κως βρίσκονται κοντά στην τουρκική ακτογραμμή. Η γεωγραφική θέση του Καστελλόριζου, ιδιαίτερα, μπορεί να αποτελέσει στόχο παραβιάσεων λόγω της απομονωμένης του τοποθεσίας.
Επίσης, η περιοχή γύρω από τον Έβρο και τη Θάσο προσφέρει δυνατότητα για πτήσεις UAV που μπορεί να προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν ελληνικές θέσεις.
Διαβάστε περισσότερα για τα ελληνοτουρκικά στο geostratigika.gr