ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Rafale και F-16 Viper ανοίγουν τον δρόμο σε ολλανδικές ή γερμανικές φρεγάτες;

Rafale και F-16 Viper ανοίγουν τον δρόμο σε ολλανδικές ή γερμανικές φρεγάτες θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς.

Rafale και F-16 Viper ανοίγουν τον δρόμο σε ολλανδικές ή γερμανικές φρεγάτες θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς.
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Rafale και F-16 Viper ανοίγουν τον δρόμο σε ολλανδικές ή γερμανικές φρεγάτες θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς αφού η Ελλάδα άφησε ικανοποιημένους τόσο τους Γάλλους όσο και τους Αμερικανούς.

Η αγορά των 18 Rafale από τη Γαλλία και το πρόγραμμα εκσυγρονισμού των 85 ελληνικών F-16 σε Viper έχει λύσει τα χέρια της Αθήνας.

Σύμφωνα με την Εστία, σύμφωνα με καλά ενημερωμένους κύκλους, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει καταστήσει σαφές ότι αισθάνεται «δεν χρωστά σε κανέναν», αφού και οι Γάλλοι πούλησαν Rafale και Αμερικανοί έχουν εκτός από το πρόγραμμα εκσυγρονισμού των ελληνικών μαχητικών ήδη στα χέρια τους το αίτημα της Ελλάδας για την αγορά 24 F-35.

Αξίζει να αναφέρουμε πως εννέα από τις 13 φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι Ολλανδικές ενώ οι Γερμανοί επανήλθαν με πρόταση για τις τέσσερις ελληνικές φρεγάτες, προσφέροντας και δύο υποβρύχια 214.

To γερμανικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει τόσο φρεγάτες όσο και κορβέτες σε εξαιρετική κατάσταση, για πλοία ενδιάμεσης λύσης, ένα ενδεχόμενο που δεν αφήνει αδιάφορη την Αθήνα.

Τέσσερις γερμανικές φρεγάτες MEKO 200HN, που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1990, υπηρετούν στον ελληνικό στόλο με τις τρεις εξ αυτών να έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Έτσι, η παραγγελία τεσσάρων ακόμη πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία φαίνεται λογική καθώς αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επενδύσει στην ανάπτυξη της εθνικής βιομηχανίας.

Oι γερμανικές MEKO Α 200 έχουν πολλές παραλλαγές, μία εξ αυτών είναι αυτή με συνδυασμό Αegis και βλήματα SM 2, που είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές που θέλει η Ελλάδα.

Mία ακόμα σημαντική παράμετρος που ευνοεί την επιλογή των γερμανικών φρεγατών A 200, έγραφε το sportime.gr ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου, είναι πως η συγκεκριμένα η αγορά, περιμένει η Αθήνα, να λειτουργήσει ως αντισταθμιστικό στη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας ενώ οι Γερμανοί προτείουν και τον εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ από την «μητρική» εταιρεία με συστήματα όμοια με αυτά των ΜΕΚΟ Α300

H προοπτική αγοράς από την Ελλάδα 20 F-35 αξίας 1,3 δισ. ευρώ (σ.σ. χωρίς τα όπλα τους) αλλάζει σημαντικά τις ισορροπίες και τα βάρη στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που σχεδιάζουν στο ΓΕΕΘΑ.

Σε πολλούς στις Βρυξέλλες κακοφαίνεται η επένδυση ενός τόσο μεγάλου ποσού εκτός Ευρώπης και ειδικά Γερμανίας, με την κατανομή των κονδυλίων της Ευρώπης να φεύγουν σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Έτσι ένα πιθανό σενάριο είναι να ικανοποιηθεί η Γερμανία με την αγορά των τεσσάρων MEKO Α 200 και οι ΗΠΑ να πάρουν τον εκσυγχρονισμό των MEKO 200 ΗΝ και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG/X.

Η γερμανική πρόταση περιλαμβάνει τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ Α 200 με την προοπτική να αναβαθμιστούν στην πρόταση σε στην επιμηκυμένη έκδοση Α 300.

Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρονταν για την Α 300 αλλά με την ανάγκη παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή η προοπτική δεν την αφήνει αδιάφορη.

Διαβάστε επίσης:

Aιγαίο: Το βίντεο που δεν θέλει να βλέπει η Άγκυρα – Ελληνικα F 16 και σουδαραβικά F-15

Φρεγάτες: Ήρθαν και οι Γερμανοί – Δίνουν και πλοία ενδιάμεσης λύσης και δύο υποβρύχια 214

Rafale και F-16 Viper ανοίγουν τον δρόμο σε ολλανδκές ή γερμανικές φρεγάτες;

Exit mobile version