Rafale: Κίνδυνος για το τουρκικό Π.Ν. τα Rafale, αποκαλύπτει με μυστική του ανάλυση Τούρκος πρώην αξιωματικός του ναυτικού.
Ο «Φατίχ Γουρτσεβέρ» είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.
Ο Τούρκος αξιωματικός έκανε μία ανάλυση, αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με την προσθήκη των Rafale στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
Σύμφωνα με τον Τούρκο, η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, «οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του πρώτου εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους της, του TF-X, και η γήρανση των υφιστάμενων F-16 της θα οδηγήσουν σε σημαντικές ελλείψεις στην εναέρια πολεμική της ικανότητα».
Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζει, «καθώς η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος ενισχύουν τις αεροπορικές τους δυνάμεις, η ασφάλεια της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιδεινωθεί καθώς η ισορροπία των αεροπορικών δυνάμεων μετατοπίζεται εναντίον της».
Ο πρώην αξιωματικός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, σημειώνει στο turkishminute.com πως επιπλέον, «αυτές οι αεροπορικές δυνάμεις μπορούν να υποστηρίξουν τις ναυτικές τους δυνάμεις στον ρόλο ASFAO (Anti-surface air operations) εναντίον τουρκικών ναυτικών μέσων για να μειώσουν τη ναυτική αποτροπή της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».
«Το αίτημα της Τουρκίας για πρόσθετα F-16 είναι η πιο λογική πορεία δράσης υπό τις παρούσες συνθήκες. Η προμήθεια νέων F-16 σε συνδυασμό με μια ενδελεχή αναβάθμιση των σημερινών θα ήταν μια κατάλληλη ενδιάμεση επιλογή», αναφέρει.
Να θυμίσουμε πως οι ΗΠΑ φάνηκε πως στο αίτημα της Τουρκίας θα ακολουθήσουν την οδό της «μη άρνησης».
Δηλαδή δεν θα αρνηθούν αρχικά (σ.σ. ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ξεκάθαρα στον πρόεδρο Ερντογάν πως υπάρχει και το Κογκρέσο για να τρέξει την διαδικασία), αλλά θα «ρίξουν» το τουρκικό αίτημα στην αμερικανική… γραφειοκρατία.