ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Rafale: Πριν τα πάρει η Ελλάδα σκέφτονταν να πάψουν να τα παράγουν – Τι άλλαξε τα πάντα

Τι άλλαξε και έγιναν ανταγωνιστικά και υπερ-όπλα;
Rafale: Πριν τα πάρει η Ελλάδα σκέφτονταν να πάψουν να τα παράγουν – Τι άλλαξε τα πάντα

Rafale: Πριν τα πάρει η Ελλάδα δεν ήταν τα υπερ-όπλα που είναι σήμερα ενώ υπήρχαν σκέψεις ακόμα και να σταματήσει η παραγωγή τους.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Γαλλίας και ΗΑΕ για την πώληση των μαχητικών Rafale ξεκίνησαν το 2008, όταν το Άμπου Ντάμπι προσπάθησε να αντικαταστήσει τα 63 μαχητικά Mirage 2000 με τον ίδιο αριθμό Rafale.

Τότε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνήθηκαν να συνάψουν συμφωνία με την Dassault Aviation ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση 60 Rafales.

Σύμφωνα με τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, αναπληρωτή Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, η γαλλική πρόταση έπασχε από έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Τα εμιρετιανά μέσα μαζικής ενημέρωσης έγραφαν τότε πως, «οι Γάλλοι, αντί να χρησιμοποιήσουν το δυναμικό των διμερών σχέσεων για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία, προσπάθησαν να κρατήσουν το τίμημα και ως εκ τούτου η δομή της συμφωνίας δεν άλλαξε για περισσότερο από ένα χρόνο και δεν βελτιώθηκε σε σύγκριση με άλλους ανταγωνιστές».

Το 2011 τα ΗΑΕ επέμειναν στη μείωση του κόστους του συμβολαίου, αφού η γαλλική πλευρά τους πρόσφερε Rafale στην αρχική έκδοση F1, που παρείχε μόνο «μια βασική ικανότητα αερομαχίας», γράφoυν οι Ρώσοι.

Και τι έκαναν οι Γάλλοι τότε που βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη κατάσταση;

Ο Ζεράρ Λονγκέ, τότε υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ότι η σειριακή παραγωγή των μαχητικών Rafale θα τερματιζόταν ελλείψει παραγγελιών εξαγωγής.

Ωστόσο, η τελική απόφαση για την τύχη των Rafale αναβλήθηκε για το 2018, όταν οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις επρόκειτο να παραλάβουν 180 μαχητικά και στην γαλλική εταιρεία Dassault-Aviation δόθηκε χρόνος να αναζητήσει ξένους πελάτες.

Επιπλέον, τα Rafale άρχισαν να εξοπλίζονται με διάφορα επιπλέον όπλα (ASP) και έγιναν ένα πολεμικό αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων στόχων αέρα, εδάφους και επιφανείας.

Εάν το πρότυπο F1 παρείχε τη δυνατότητα διεξαγωγής μόνο εναέριων μαχών το πρότυπο F3-R ενσωμάτωσε τον νέο πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor που άλλαξε την δυναμική του μαχητικού.

Οι Γάλλοι εκείνη την περίοδο έκαναν μία… μικρή επίδειξη των δυνατοτήτων των Rafale βομβαρδίζοντας την τουρκική βάση Al-Watiya στην Λιβύη.

Αγνώστου ταυτότητας Rafale διάλυσαν τους Τούρκους στην Λιβύη με διπλή επιδρομή.

Λίγο μετά τα Rafale, αφού έπεισαν για τις δυνατότητές τους, άρχισαν να πουλάνε σαν τρελά.

Τα Rafale αγοράστηκαν από την Ελλάδα (24), την Κροατία (12), την την Ινδία (36), την Αίγυπτο (54) και το Κατάρ (36) ενώ τα ΗΑΕ παρήγγειλαν τελικά 80 μαχητικά αεροσκάφη Rafale F4.

Και τελικά εκεί που ήταν να σταματήσουν να παράγονται τα Rafale έγιναν σχεδόν ανταγωνιστικά των F-35 και των ρωσικών Su 35 και Su 57.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Επίσκεψη Παπανδρέου στον εχθρό του Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Επισπεύδει την κατασκευή των τουρκικών μίνι υποβρυχίων η Τουρκία – Θέλει ρεβάνς

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Rafale: Πριν τα πάρει η Ελλάδα σκέφτονταν να πάψουν να τα παράγουν – Τι άλλαξε τα πάντα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.