Rafale: Τελικά μήπως τα γαλλικά μαχητικά είναι μονόδρομος για την Ελλάδα καθώς το πρόβλημα παραγωγής των F-35 δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα;
Η Lockheed Martin, ο κύριος ανάδοχος και κατασκευαστής του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35, προετοιμάζεται για ένα σημαντικό οικονομικό πλήγμα το 2023.
«Τα προβλήματα παραγωγής έχουν οδηγήσει σε έλλειμμα περίπου 50 αεροσκαφών, το οποίο αναμένεται να κοστίσει στην εταιρεία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα», σημειώνει το bulgarianmilitary.com.
Να σημειωθεί ότι η ετήσια παραγωγή των F-35 φτάνει τα 48 αεροσκάφη.
Το F-35 και το J-20 της Κίνας είναι τα μόνα δύο μαχητικά της γενιάς τους που παράγονται αυτή τη στιγμή και αναπτύσσονται σε επίπεδο μοίρας.
Αρχικά, τα πρώτα TR-3 F-35 επρόκειτο να τεθούν σε λειτουργία τον Απρίλιο, αλλά απρόβλεπτα εμπόδια ώθησαν αυτή την ημερομηνία πίσω στον Δεκέμβριο.
Να σημειωθεί ότι ο Κρίστοφερ Μίλερ, ο τελευταίος υπουργός Άμυνας υπό την κυβέρνηση Τραμπ, περιέγραψε το F-35 ως «τέρας» ενώ ο Τζον Μακέιν, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, το χαρακτήρισε «ένα σχολικό παράδειγμα».
Οι κακές κριτικές των F-35 επικεντρώνονται στην κακή αξιοπιστία και το υψηλό λειτουργικό κόστος του αεροσκάφους.
Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας αποκάλυψε τον Οκτώβριο του 2022 ότι τα F-35 της χώρας είχαν παρουσιάσει 234 ελαττώματα σε 18 μήνες από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Αυτά περιελάμβαναν 172 περιστατικά που κατέστησαν το αεροσκάφος μη επιχειρησιακό και 62 περιπτώσεις όπου δεν μπορούσαν να εκτελεστούν συγκεκριμένες αποστολές.
Rafale: Τελικά μήπως τα γαλλικά μαχητικά είναι μονόδρομος για την Ελλάδα
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα διαθέτει τα Rafale τα οποία και σύντομα θα εξελιχθούν σε νέας γενιάς μαχητικά F5.
Σήμερα, αναφέρουν οι Γάλλοι, «αρκετοί παρόντες και μελλοντικοί χρήστες (σ.σ. γαλλικών όπλων) μπορούν να δουν στην ανάπτυξη του Rafale F5, μια ευκαιρία τόσο επιχειρησιακή όσο και βιομηχανική για να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες αλλά και να αναπτύξουν τη δική τους βιομηχανική αμυντική βάση».
Μάλιστα, οι Γάλλοι υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα «είναι πιθανώς μια εξαιρετική υποψήφια για να συμμετάσχει στη συν-ανάπτυξη του Rafale F5» καθώς «έχει μια ενεργή αεροναυπηγική βιομηχανία, ιδιαίτερα γύρω από τα F-16».
Μήπως τελικά τα Rafale είναι το… μέλλον της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και όχι μόνο το παρόν;
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Νέα πρόκληση από Ερντογάν – Διεκδικεί την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών!
Rafale: Είδαν οι Τούρκοι το 17ο ελληνικό μαχητικό – Τι τους έκανε εντύπωση – Ήρθε και το 418 λένε