Σε πανικό ο Ερντογάν – Παζάρι για τα εξοπλιστικά με τον Σολτς
Τι θα ζητήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα (14/3)Ελληνοτουρκικά: Σε πανικό φαίνεται να βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά τις συνεχείς και ακραίες προκλήσεις του προς την Ελλάδα και την Ευρώπη προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα που έχει η Τουρκία διεθνώς. Έτσι οι Τούρκοι επιχειρούν να παίξουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό.
Η διάσκεψη στην Αττάλεια με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να μην είχε αποτέλεσμα, αλλά καταγράφηκε ως θετική προσπάθεια της Τουρκίας από χώρες του Δυτικού κόσμο.
Έτσι ο Ερντογάν συνεχίζει την ίδια πολιτική ώστε η χώρα του να αναβαθμίσει τον ρόλο της στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα (14/3) στην Άγκυρα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Τούρκος πρόεδρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδα Realnews και τον δημοσιογράφο Παντελή Βαλασόπουλο στο επίκεντρο θα βρεθούν το ουκρανικό και ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Τουρκίας, καθώς και το τι θα μπορεί να προσφέρει η Άγκυρα σε ενεργειακό επίπεδο στην κρίσιμη αυτή περίοδο.
Από γερμανικής πλευράς αναμένονται δύο πράγματα. Πρώτον, μια επιδερμική κριτική για την Τουρκία, με αναφορά σε διάφορα προβλήματα, κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεύτερον θα δοθεί μια έμφαση στη σημαντική θέση που κατέχει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ.
Στο Βερολίνο και τις περισσότερες δυτικές χώρες εκτιμούν πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσδέσουν οριστικά την Τουρκία στο άρμα του ΝΑΤΟ και να την απομακρύνουν από τη ρωσική επιρροή. Για τον λόγο αυτό είναι διατεθειμένοι να ξεχάσουν έστω και προσωρινά παλιές αμαρτίες της Τουρκίας όπως η αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 ή οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τηλεφώνησε το βράδυ της Πέμπτης στον Ερντογάν και τον συνεχάρη για τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια στην Αττάλεια.
Συνεπώς ο Σολτς δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Όποια και να είναι τα προβλήματα με την Τουρκία δεν παύει να παραμένει η δεύτερη ισχυρότερη στρατιωτικά στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, με τεράστια γεωπολιτική σημασία, η οποία αναβαθμίζεται μετά και τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία με τον πόλεμο.
Η Άγκυρα φυσικά τα γνωρίζει όλα αυτά και θα προσπαθήσει να τα εκμεταλλευθεί στο έπακρο. Έτσι αναμένεται να ζητήσει να ενισχυθεί και με περαιτέρω οπλικά συστήματα, επικαλούμενη τη ρωσική απειλή, παρά το γεγονός ότι η ίδια αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις.
Είναι από τη Γερμανία να ζητηθεί η συνέχιση του προγράμματος των υποβρυχίων U-241 για το οποίο η Ελλάδα αντιδρά έντονα.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση από το ίδιο το κόμμα των Πρασίνων, τώρα όμως η Τουρκία θα προσπαθήσει να επικαλεστεί τη ρωσική απειλή στη Μαύρη Θάλασσα ώστε να το επιταχύνει και να το ολοκληρώσει.
Συνεπώς η συγκυρία αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Τούρκους να εκμεταλλευθούν στο έπακρο την παρούσα κρίση, ενώ στο Βερολίνο και η Δύση είναι πολύ πιθανό να κλείσουν τα μάτια για μία ακόμη φορά στις οποιεσδήποτε παλαιότερες συμπεριφορές της Τουρκίας προς την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου στην Τουρκία πάντως προηγήθηκε τετ α τετ ανάμεσα στον Σολτς και τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου της Ε.Ε. στις Βερσαλλίες.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για μια ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στους δύο άνδρες ενόψει της επίσκεψης Σολτς στην Άγκυρα, τη Δευτέρα (14/3).