Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητά έναν χρόνο για να χτιστούν πάλι οι κατεστραμμένες περιοχές
Σε ένα έτος υπολογίζει ο Τούρκος πρόεδρος την αποκατάσταση των ζημιών στης πληγείσες από τους καταστροφικούς σεισμούς περιοχές.Σεισμός στην Τουρκία: Τα «κομμάτια» της προσπαθεί να μαζέψει η γειτονική χώρα από τους δύο τρομερούς σεισμούς που έγιναν πριν από έξι ημέρες και είχαν ως αποτέλεσμα να γκρεμιστούν χιλιάδες σπίτια και οικοδομές και να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 20 χιλιάδες άνθρωποι σε 10 επαρχίες της Τουρκίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως η τουρκική Κυβέρνηση και ειδικότερα ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά οτι οι ζημιές στις περιοχές που έχουν πληγεί θα αποκατασταθούν σε περίπου έναν χρόνο.
Συγκεκριμένα ο Ερντογάν μίλησε από την περιοχή Σανλιούρφα (γνωστή και ως Έδεσσα Μεσοποταμίας) αναφέροντας ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού κράτους, ως τώρα, από τους σεισμούς, τη ζωή τους έχουν χάσει 21.848, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στις 80.104.
«Εύχομαι σε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου στη Σανλιούρφα καλή τύχη. Ως έθνος, ζήσαμε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία μας. Δύο σεισμοί μεγέθους 7,7 και 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές και απώλειες ζωών σε 10 επαρχίες. Το φαινόμενο καταστροφής είναι πολλές φορές μεγαλύτερο από τους σεισμούς του Ερζιντζάν και του Μαρμαρά», είπε αρχικά ο Ερντογάν.
Και συμπλήρωσε: Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, 80.104 χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, αλλά κατάφεραν να επιζήσουν από τους σεισμούς στους ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 21.848. Δυστυχώς, 335 από αυτούς του τους πολίτες σκοτώθηκαν στην Σανλιούρφα,λ ενώ 164 είναι τα κτίρια στην περιοχή που πλέον δεν είναι κατοικήσιμα».
Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητά έναν χρόνο για να χτιστούν πάλι οι κατεστραμμένες περιοχές
Εν συνεχεία ο Ερντογάν είπε: Από την Πέμπτη, ολοκληρώσαμε τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στη Σανλιούρφα. Θα ξεκινήσουμε τις εργασίες ανακατασκευής και αναζωογόνησης ολοκληρώνοντας την εκτίμηση των ζημιών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουμε διαθέσει θέσεις στα ξενοδοχεία και τους κοιτώνες μας σε όλη τη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή ζουν 460 χιλιάδες πολίτες. Υπάρχουν 1 εκατομμύριο 100 χιλιάδες άνθρωποι σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας. Έχουμε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα υποστήριξης ενοικίων που κυμαίνεται από 5 χιλιάδες λίρες έως 2 χιλιάδες λίρες για να καλύψει όλους τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές. Θα πληρώσουμε 15 χιλιάδες λίρες ανά νοικοκυριό για τις επείγουσες ανάγκες και τις μετακομίσεις των πολιτών μας των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ή κατέστησαν ακατοίκητα.
Σας ζητάω ένα χρόνο. Θα φτιάξουμε αυτές τις κατασκευές μέσα σε ένα χρόνο και θα πραγματοποιήσουμε την αναβίωσή τους. Έχουμε δημιουργήσει μηχανισμούς για την κάλυψη όλων των ειδών των αναγκών της περιοχής με την εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, της περιοχής καταστροφής και της ανωτέρας βίας. Παρατείναμε την περίοδο των εκπαιδευτικών διαλειμμάτων σε όλα τα σχολεία που υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας έως τις 20 Φεβρουαρίου. Η απαίτηση παρακολούθησης του δεύτερου εξαμήνου δεν θα αναζητηθεί για όλους τους μαθητές στα σχολεία των 10 επαρχιών μας. Πραγματοποιούμε με ευαισθησία τη θεραπεία και την προστασία των παιδιών μας ώστε να μην είναι δυνατή η επικοινωνία με τις οικογένειές τους».
Και ο Τούρκος πρόεδρος κατέληξε λέγοντας: «Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή στους «εμπόρους του χάους» (σ.σ. εννοεί πιθανότατα τους πολιτικούς του αντιπάλους) που υποδαυλίζουν το έθνος μας. Ας ελπίσουμε ότι θα βγούμε από αυτή τη δοκιμασία με ήσυχη τη συνείδησή μας. Ο πόνος της απώλειας μας καίει τις καρδιές μας. Αφού θάψουμε τους νεκρούς μας, θα ξαναχτίσουμε τη ζωή στη ζώνη του σεισμού».
Βεβαίως με τον Ερντογάν να κάνει υπόσχεται οτι σε έναν χρόνο από σήμερα θα ξαναχτίσει της πληγείσες περιοχές, μένει να δούμε αν αυτό θα το εκμεταλλευτεί πολιτικά και αν θα προσπαθήσει να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις εκλογές στην Τουρκία (είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου) ώστε να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί στην εξουσία.