ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Τρόμος για πυρηνικό ατύχημα στο Ακούγιου – Αυτό φοβάται η Ελλάδα

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία ίσως έχουν σοβαρές επιπτώσεις και σε άλλα επίπεδα
Σεισμός στην Τουρκία: Τρόμος για πυρηνικό ατύχημα στο Ακούγιου – Αυτό φοβάται η Ελλάδα

Ο σεισμός στην Τουρκία εκτός απο τεράστιες καταστροφές στη γειτονική χώρα και τη Συρία φυσικά τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, είναι πιθανό να προκαλέσει κι άλλες «παράπλευρες» καταστροφές, ακόμη πιο σοβαρές, ακόμη πιο καταστροφικές και ακόμη πιο επίπονες. Όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες και γενικότερα στο περιβάλλον.

Και φυσικά με την Ελλάδα να είναι γειτονική χώρα να είναι μία από αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «protothema» στο χειρότερο σενάριο, αυτό της έκλυσης ραδιενέργειας από το Ακούγιου στο νερό και την ατμόσφαιρα, οι όποιες -δραµατικές- συνέπειες δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν µε ακρίβεια, καθώς ο πυρηνικός σταθµός κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, της «Gazprom της πυρηνικής ενέργειας» όπως συχνά αποκαλείται, µε την πρωτότυπη διαδικασία BOO (Build – Own – Operate / Κατασκευή – Ιδιοκτησία – Λειτουργία), στην πρώτη σύµβαση αυτού του είδους σε όλο τον πλανήτη.

Στην πράξη, ιδιοκτήτης και αποκλειστικός διαχειριστής είναι η Rosatom (µε το 51% του µεριδίου του έργου), ενώ η τουρκική εταιρεία Akkuyu Electricity Generation JSC αρκείται στην ιδιοκτησία της άδειας, ενώ λειτουργεί και ως ο τοπικός φορέας εκµετάλλευσης του έργου.






Σεισμός στην Τουρκία: Τρόμος για πυρηνικό ατύχημα στο Ακούγιου – Αυτό φοβάται η Ελλάδα

Ασχέτως αν η Rosatom σχεδόν µονοπωλεί την τεχνολογία κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο, ο συγκεκριµένος τύπος πυρηνικής µονάδας (VVER-1200) κατασκευάζεται για πρώτη φορά, ενώ από τον σχεδιασµό του έργου απουσιάζουν οι πύργοι ψύξης των αντιδραστήρων, οι οποίοι έχουν υποκατασταθεί από το νερό της Μεσογείου, παρότι αυτό είναι ιδιαίτερα θερµό το καλοκαίρι και, ως τέτοιο, ακατάλληλο να κρυώσει οποιαδήποτε µονάδα, όπως επισηµαίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Πέραν του Ακούγιου, στο πυρηνικό πρόγραµµα της Τουρκίας εντάσσεται η κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού σταθµού ισχύος 4.500 µεγαβάτ στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας (για το οποίο αναζητείται ανάδοχος µετά την αποχώρηση της ιαπωνικής Mitsubishi), ενώ, σύµφωνα µε το ειδησεογραφικό δίκτυο AL JAZEERA, η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει την ανέγερση ενός ακόµη πυρηνικού σταθµού µε τέσσερις αντιδραστήρες στη βορειοδυτική Τουρκία, τη στιγµή που πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα εκτεταµένο τουρκικό δίκτυο τουλάχιστον 14 πυρηνικών σταθµών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύµφωνα µε το AL JAZEERA, παρά τις σταθερές, τουρκικές διαβεβαιώσεις ότι η µονάδα θα χρησιµοποιηθεί µόνο για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων, «ορισµένοι επισηµαίνουν», κατά το δηµοσίευµα, ότι «η Αγκυρα µπορεί να έχει σχέδια για εµπλουτισµό ουρανίου». Η πυρηνική επέκταση της Τουρκίας, παρά την επίκληση της ανάγκης της για µετάβαση σε καθαρές µορφές ενέργειας, αντιµετωπίζεται, σε κάθε περίπτωση, ως σοβαρή περιφερειακή πρόκληση από αρκετούς αναλυτές, ιδίως όταν η γειτονική χώρα διατηρεί ανοιχτά µέτωπα µε τους Κούρδους του PKK στα νότια σύνορά της, ενώ επιχειρεί στρατιωτικά στη βόρεια Συρία.

∆ιατηρώντας ενεργές τις συγκρούσεις στη ζωτική περιοχή της, η λειτουργία των πυρηνικών σταθµών δεν αποκλείεται να αξιολογηθεί ως υψηλός στόχος στρατιωτικού ενδιαφέροντος από τους δυνητικούς αντιπάλους της Τουρκίας, πλήττοντας µε βαλλιστικούς πυραύλους ή drones κρίσιµες εγκαταστάσεις των πυρηνικών σταθµών, όπως τα συστήµατα τροφοδοσίας των αντιδραστήρων ή οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης.






Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σεισμός στην Τουρκία: Τρόμος για πυρηνικό ατύχημα στο Ακούγιου – Αυτό φοβάται η Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.