Η Τουρκία έχει εισέλθει πλέον στην στενωπό που οδηγεί κατευθείαν στην πρόκληση νέων κρίσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη γύρω από τα τουρκικά σύνορα και πολύ πέρα από αυτά, δηλώνουν πολλοί ειδικοί, μιας και η εθνικιστική πολιτική της Άγκυρας έχει φτάσει μέχρι την Ινδία.
Σε αυτό το πλαίσιο η προσέγγιση Ινδίας και Ελλάδος αποτελεί μονόδρομο και μια ευχάριστη εξέλιξη, αφού μιλάμε για μια αγορά πολλών εκατομμυρίων πολιτών.
Το ακόμα πιο ευχάριστη είναι η προετοιμασία υπογραφής μιας αμυντικής συμφωνίας με μια χώρα που θεωρείται ως αναδυόμενη υπερδύναμη, αφού διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει μέχρι και πυρηνικά όπλα.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησε σε τηλεδιάσκεψη με τον Ινδό ομόλογό του την Πέμπτη τρόπους ενίσχυσης των διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον ομόλογό του, Subrahmanyam Jaishankar, για τη δέσμευση της Ελλάδας να επιλύσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Ο Ινδός υπουργός τόνισε ότι η χώρα του θεωρεί τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ως τη βάση για την επίλυση τέτοιων διαφορών, και αναφέρθηκε στην θαλάσσια διαφωνία μεταξύ της χώρας του και του Μπαγκλαντές, η οποία διευθετήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς διαιτησίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: O Eρντογάν έκανε το μεγάλο λάθος να υπονομεύσει τον Πούτιν
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, και ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας, κάτι που είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο για την Ελλάδα και τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας.
Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι η ενίσχυση των δεσμών με την Ινδία είναι σημαντική, δεδομένου ότι το γειτονικό Πακιστάν πραγματοποιεί κοινές ναυτικές ασκήσεις με την Τουρκία στην Α.Μεσόγειο.
Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, είναι μέρος της οικοδόμησης σχέσεων της Ελλάδας με αναδυόμενες υπερδυνάμεις στον κόσμο, όπως η Ινδία, η οποία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το πολιτικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικό, με τις σχέσεις να είναι πολύπλευρες, αρμονικές και θερμές, καθώς οι δύο λαοί συνδέονται με στενούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας συνεργασίας και αντιπροσωπεύουν τους αρχαίους πολιτισμούς τους, αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Σημειώνεται δε ότι οι ελληνο-ινδικές πολιτιστικές σχέσεις χρονολογούνται εδώ και περίπου 3.000 χρόνια.
Μέχρι σήμερα περιλάμβαναν πολλές εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ ταινιών, εκδόσεις βιβλίων, ρεσιτάλ, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις, ενώ υπάρχουν επίσης σημαντικοί αριθμοί Συλλόγων και Ενώσεων στην Ελλάδα και την Ινδία που δραστηριοποιούνται κοινωνικά και πολιτιστικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεισμός Σάμος: Φόβοι για ζημιές στην βάση του τουρκικού Στόλου στο Ακσάζ
Καλά είναι όλα αυτά, αλλά η ουσία είναι η εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεων με μια χώρα που αναδύεται ως παγκόσμια δύναμη ειδικά στην τεράστια περιοχή του ινδικού ωκεανού.
Μόνο κέρδος θα ήταν για παράδειγμα μια κοινή αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο ή την Α.Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδος και Ινδίας, αφού θα προκαλούσε την μεγάλη οργή της Άγκυρας.
Η συνεχιζόμενη παρουσία Πακιστανικών μονάδων επιφανείας σε τουρκικούς λιμένες και η αμυντική σχέση Άγκυρας Ισλαμαμπάντ απαιτούν την δημιουργία του αντίστοιχου αμυντικού άξονα Αθήνας-Δελχί το συντομότερο δυνατό.
In video conference, FM @NikosDendias & #India FM @DrSJaishankar discussed strengthening 🇬🇷🇮🇳 relations & dvpts in #EasternMediterranean & South Asia
Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ Ν.Δένδια με ΥΠΕΞ Ινδίας S. Jaishankar για εμβάθυνση διμερών σχέσεων & εξελίξεις σε Αν.Μεσόγειο και Νότια Ασία. pic.twitter.com/hbNo9tc3aE
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 29, 2020
Πηγή: pentapostagma.gr