Το ελληνικό ιππικό επέστρεψε έπειτα από πέντε δεκαετίες απραξίας! Επτά άλογα αποτελούν την πρώτη Ίλη Ιππικού. Διοικητής της είναι ο ταξίαρχος Δημήτριος Στεργίου Καψάλης.
Πριν από μισό αιώνα είχε διαλυθεί η Ίλη της Προεδρικής Φρούρας που είχε έδρα το Γουδί.
Πλέον, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά, το ιππικό θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο σε πολλές επιχειρησιακές ανάγκες που έχει ο ελληνικός στρατός.
Εξάλλου τα άλογα εκπαιδεύονται για όλα τα επιχειρησιακά σενάρια, σε μία παρατεταμένη περίοδο προκλήσεων και αβεβαιότητας με τους απέναντι.
Δεν αποκλείεται, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί για τη φύλαξη των συνόρων.
Το ιππικό έχει γράψει χρυσές σελίδες στην ελληνική Ιστορία, όπως για παράδειγμα στους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο.
Να σημειωθεί ότι τα τεθωρακισμένα, το σώμα δηλαδή που το αντικατέστησε το ιππικό, συχνά έφερε ή και φέρει τον τίτλο «ιππικό τεθωρακισμένων», δηλώνοντας ότι κατά κάποιον τρόπο συνεχίζει την ιστορία του.
Αντίθετα, υπήρξαν στρατιωτικές μονάδες που διέθεταν άλογα ή άλλα υποζύγια, χωρίς να ανήκουν στο σώμα του ιππικού.
Ο Δημήτριος Στεργίου Καψάλης, μιλώντας στην ιστοσελίδα ethnos.gr, είπε μεταξύ άλλων:
«Θέλω να σημειώσετε πως εάν μου το επιτρέψουν οι δυνάμεις μου και με αξιώσει ο Θεός έχω βάλει στόχο να δουλέψω σκληρά για τα επόμενα τρία χρόνια. Η Ελλάδα θα μείνει έκπληκτη με αυτό που θα παραδώσω. Θέλω να δημιουργήσω γερά θεμέλια και όλοι οι αξιωματικοί να είναι ανεξάρτητοι.
Η απόφαση επανασύστασης του ιππικού στον ελληνικό στρατό πάρθηκε από τον λεβέντη αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και από κοινού με τον αρχηγό Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, τον Διευθυντή Ιππικού Τεθωρακισμένων του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γεώργιο Μαυροειδή και τον Διοικητή του ΚΕΤΘ Ταξίαρχο Ιωάννη Δέλλα μου εμπιστεύτηκαν αυτό το τεράστιο εγχείρημα».
Πηγή: ethnos.gr