Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, το ηθικό του τουρκικού στρατού και ειδικότερα του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στα χειρότερά του. «Κλαίνε και οδύρονται τα στελέχη του, ενώ πολλοί σκέφτονται ακόμη την αυτοκτονία», σημειώνει η ιστοσελίδα gazeteduvar.com.tr
Το προσωπικό που εργάζεται υπό τη Διοίκηση Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων βρίσκεται σε καραντίνα στα πλοία για περίπου 8 μήνες.
Οι συγγενείς των Τούρκων ναυτικών, οι οποίοι αποκόπηκαν από τη γη στο πλαίσιο των επιδημικών μέτρων, αντέδρασαν στην πρακτική: «Η ψυχολογία τους είναι στο ναδίρ… Υπάρχουν εκείνα τα Στελέχη που θέλουν να έχουν παραιτηθεί, έχουν σκεφτεί να λιποτακτήσουν και σκέφτονται την απόδραση, ενώ είναι και άλλοι που προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν».
Συγγενείς ναυτικών που θέλουν να ακουστεί η φωνή τους συναντήθηκαν μέσω των social media και περιμένουν ρύθμιση από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης για την επιστροφή των ναυτικών στα κανονικά τους ωράρια. Το κινητό τηλέφωνο είναι ο μόνος δεσμός του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο από τις 25 Μαρτίου έως τώρα δεν έχει βγει στην ξηρά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαρδαλιάς: «Εξαιρετικά κρίσιμες οι επόμενες ημέρες» – Τι αλλάζει από σήμερα το βράδυ
Αλλά και η επικοινωνία μέσω του τηλεφώνου είναι αρκετά περιορισμένη. Η Β.Τ. που ο σύζυγος της είναι επι 8 μήνες στο πλοίο, δηλώνει πώς: «Καθώς βρίσκονται σε περιοχές μακριά από λιμάνια, τις περισσότερες φορές το τηλέφωνο δεν πιάνει. Και όταν παίρνω στο τηλέφωνο του πλοίου, μπορούμε να μιλήσουμε περιορισμένα λεπτά».
Τουρκάλα της οποίας ο φίλος είναι από τον Μάρτιο στη θάλασσα και υπηρετεί στο Πολεμικό δηλώνει τα εξής: «Έχουν ξεχάσει να ζούνε έξω. Τους ακούμε να κλαίνε κρυφά όταν μιλάνε.
Είναι θυμωμένοι και το σημαντικότερο είναι ότι αισθάνονται πως είναι αποκλεισμένοι και ξεχασμένοι. Αν ο ιός διαρκέσει επί χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν επί χρόνια στα πλοία; Θέλουμε μία απάντηση σε αυτό».
Ο άνδρας μου είναι επί 8 χρόνια στο Πολεμικό ναυτικό δήλωσε σύζυγος Στελέχους : «Ναι δεν έχει Covid, αλλά η ψυχολογική του υγεία είναι σε πολύ άσχημη.Μερικές φορές τηλεφωνεί και επί 4-5 λεπτά είναι σιωπηλός ξέχασαν ακόμη και να μιλάνε».
Η Α.Ν. που είναι υποχρεωμένη να φροντίζει μόνη της το πέντε μηνών παιδί της, αναφέρει πως λόγω της ασάφειας με την κατάσταση του συζύγου της δέχεται πιέσεις από την οικογένειά της : «Το μωρό μου δεν μπορεί να δει τον πατέρα του. Η οικογένειά μου μου λέει «Xώρισε τον κόρη μου, αυτός πια δεν θα έρθει. Είναι σαν να είναι ο σύζυγός μου στη φυλακή και δεν θα έρθει, τόσο πολύ χάσαμε τις ελπίδες μας».
Όταν οι οικογένειες προσπαθούν να ρωτήσουν τους επίσημους φορείς το πόσο θα διαρκέσει η καραντίνα, δεν μπορούν να αποσπάσουν μία καθαρή απάντηση!
Οι οικογένειες κάνουν έκκληση προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας για ρύθμιση του ωραρίου των ναυτικών και δηλώνουν τα εξής: «Να μπορούν και εκείνοι να πηγαίνουν και να έρχονται στα σπίτια τους, όπως και οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, φορώντας μάσκες, διατηρώντας αποστάσεις και εφαρμόζοντας τους κανόνες υγιεινής».