Το τουρκικό σύστημα επικοινωνίας παράκτιων πλοίων του ΝΑΤΟ (όπως π.χ. το Naval Communication System) αποτελεί μέρος της υποδομής που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ για την επικοινωνία και τη διοίκηση πλοίων σε στρατηγικές περιοχές, όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος.
Αν και η λειτουργία αυτών των συστημάτων είναι επίσημα για τη βελτίωση της συνεργασίας και της ασφάλειας, μπορούν να δημιουργήσουν προκλήσεις και κινδύνους για την Ελλάδα.
Πιθανές απειλές για την Ελλάδα αφορούν στην απόκτηση δεδομένων και παρακολούθηση πλοίων.
Η Τουρκία, ως χώρα που φιλοξενεί τέτοια συστήματα, μπορεί να εκμεταλλευτεί τις υποδομές για να παρακολουθεί τη δραστηριότητα των ελληνικών πολεμικών ή εμπορικών πλοίων. Ειδικά σε περιοχές όπως το Αιγαίο, αυτό θα μπορούσε να της δώσει επιχειρησιακή υπεροχή.
Η Τουρκία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη θέση της για να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, ειδικά αν χρησιμοποιεί τεχνολογικές πλατφόρμες επικοινωνίας που συνδέονται με το ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία, με τη γνώση του συστήματος, θα μπορούσε να αναπτύξει δυνατότητες παρεμβολών ή ηλεκτρονικών επιθέσεων (jamming) εναντίον ελληνικών πλοίων ή αεροσκαφών.
Σε περιόδους έντασης, η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη θέση της για να καθυστερήσει ή να παρεμποδίσει τις νατοϊκές επιχειρήσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Η Ελλάδα και η Τουρκία ως μέλη του ΝΑΤΟ μοιράζονται κοινά συστήματα επικοινωνίας.
Σε περιπτώσεις κρίσης, η Τουρκία θα μπορούσε να προσπαθήσει να περιορίσει την πρόσβαση ή να υπονομεύσει τη χρήση αυτών των συστημάτων από την Ελλάδα.
Για να περιοριστούν οι κίνδυνοι, η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει αυτόνομα συστήματα επικοινωνίας όπως το Link 16 και άλλες υποδομές επικοινωνίας οι οποίες είναι σημαντικό να εξαρτώνται από ελληνικές υποδομές.
Επίσης, πρέπει η Αθήνα να αναβαθμίσει τις ικανότητες κυβερνοασφάλειας για να αποτρέψει παρεμβολές ή κατασκοπεία.
Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει σε διαφάνεια και έλεγχο για τη χρήση των συστημάτων επικοινωνίας του ΝΑΤΟ, να αυξήσει τη ναυτική επιτήρηση με χρήση UAVs και ραντάρ για να αντισταθμίσει την επιχειρησιακή υπεροχή που θα μπορούσε να αποκτήσει η Τουρκία.
Η λειτουργία του Τουρκικού Συστήματος Επικοινωνίας Παράκτιων Πλοίων του ΝΑΤΟ μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης.
Αν και το ΝΑΤΟ θέτει αυστηρούς κανόνες για τη χρήση αυτών των συστημάτων, η Τουρκία έχει δείξει στο παρελθόν διάθεση να εκμεταλλευτεί τέτοιες ευκαιρίες για την προώθηση των συμφερόντων της. Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε δικές της ανεξάρτητες υποδομές και να ενισχύσει τη θέση της εντός του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια.
Τα τουρκικά συστήματα ARTCom 9671 HF και ARTCom 9671 V/UHF που υιοθέτησε το ΝΑΤΟ για τα πλοία του, είναι προηγμένες πλατφόρμες επικοινωνίας, σχεδιασμένες για στρατιωτικές και επιχειρησιακές χρήσεις σε συνθήκες που απαιτούν υψηλή αξιοπιστία και ασφάλεια. Ενσωματώνουν τεχνολογίες για τη μετάδοση φωνής, δεδομένων και κρυπτογραφημένων επικοινωνιών σε μεγάλες αποστάσεις.
Διαβάστε περισσότερα για τα ελληνοτουρκικά στο geostratigika.gr