Η δυνατότητα της Τουρκίας να πραγματοποιήσει επίθεση με drones βαθιά μέσα στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που σχετίζεται με στρατιωτικές ικανότητες, γεωπολιτικές εντάσεις και μέτρα άμυνας που λαμβάνει η Ελλάδα.
Η Τουρκία έχει επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) όπως τα Bayraktar TB2, Anka-S, και το πιο πρόσφατο Akinci. Αυτά τα drones έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε συγκρούσεις όπως στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ορισμένα τουρκικά drones έχουν εμβέλεια που τους επιτρέπει να πετούν εκατοντάδες χιλιόμετρα. Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα μπορούν να επιχειρούν από μεγάλες αποστάσεις, υποστηριζόμενα από δορυφορική επικοινωνία.
Η απόσταση μεταξύ Τουρκίας και σημείων βαθιάς ενδοχώρας της Ελλάδας, όπως η Αθήνα, είναι τέτοια που απαιτεί τη χρήση εξελιγμένων drones μεγάλου βεληνεκούς.
Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαιτούσαν προσεκτικό σχεδιασμό, λόγω της κάλυψης ραντάρ και των αντιαεροπορικών συστημάτων της Ελλάδας.
Η Ελλάδα διαθέτει ένα δίκτυο ανίχνευσης και παρακολούθησης που μπορεί να εντοπίζει εχθρικά drones πριν εισέλθουν στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Η Ελλάδα διαθέτει αντιαεροπορικά συστήματα όπως το Patriot, S-300, και άλλες μικρότερες μονάδες (π.χ., Tor-M1, Crotale), τα οποία μπορούν να αναχαιτίσουν drones.
Η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (jamming) μπορεί να διακόψει την επικοινωνία μεταξύ drone και χειριστή, καθιστώντας το άχρηστο.
Μια τέτοια ενέργεια από την Τουρκία θα ήταν εξαιρετικά προκλητική και πιθανότατα θα προκαλούσε διεθνή καταδίκη, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Μια επίθεση βαθιά στην Ελλάδα θα θεωρούνταν αιτία πολέμου, κάτι που θα είχε τεράστιες συνέπειες για την περιοχή.
Μια επίθεση με drones βαθιά στην Ελλάδα θα ήταν στρατιωτικά ριψοκίνδυνη για την Τουρκία, λόγω της πιθανής αποτυχίας και των συνεπειών.
Είναι πιο πιθανές κινήσεις με drones κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα ή στο Αιγαίο, κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί σε καταστάσεις έντασης.
Η Τουρκία έχει την τεχνολογική ικανότητα να πραγματοποιήσει επίθεση με drones σε μεγάλη απόσταση, αλλά μια τέτοια ενέργεια βαθιά μέσα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά απίθανη λόγω της ελληνικής άμυνας, των γεωπολιτικών επιπτώσεων και του κινδύνου κλιμάκωσης. Ωστόσο, οι εντάσεις απαιτούν συνεχή εγρήγορση και ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας.
Θυμίζεται το πρόσφατο παράδειγμα της Ουκρανίας, η οποία έστειλε drone 1000 χλμ εντός του ρωσικού εδάφους για να χτυπήσουν το Καζάν.
Διαβάστε περισσότερα για τα ελληνοτουρκικά στο geostratigika.gr