ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Toύρκοι: Τα ελληνικά F-16 Viper το πραγματικό πρόβλημα της Τουρκίας – Θα αναβαθμίσουν 120 F-16 σε Viper

Πώς τα ελληνικά F-16 Viper εξελίσσονται στον τουρκικό εφιάλτη - Πόσα χρόνια θα χρειαστεί η Τουρκία για να τα αντιμετωπίσει.
Toύρκοι: Τα ελληνικά F-16 Viper το πραγματικό πρόβλημα της Τουρκίας – Θα αναβαθμίσουν 120 F-16 σε Viper

Toύρκοι: Τα ελληνικά F-16 Viper είναι το πραγματικό πρόβλημα της τουρκικής αεροπορίας και όχι τα 18 Rafale, υποστηρίζουν αναλυτές στην Τουρκια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Τούρκους, η Ελλάδα συνολικά θα αναβαθμίσει σε τελικό αριθμό κοντά στα 120 αεροπλάνα της σε Viper (84 F-16 Block 52 + 38 F-16 Block 50).

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Άγκυρα διαθέτει 293 πολεμικά αεροσκάφη ενώ η Ελλάδα 228.

Τα 18 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale που θα αγοράσει η Ελλάδα από τη Γαλλία διαθέτουν προηγμένα συστήματα ραντάρ και δυνατότητα βολής πολλαπλών πυραύλων σε διαφορετικούς στόχους, αλλά οι Τούρκοι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός των αγορασμένων αεροσκαφών δεν είναι αρκετός για να αλλάξει η ισορροπία υπέρ της Τουρκίας.

Το πραγματικό πρόβλημα για την Τουρκία, όπως υποστηρίζουν Τούρκοι αναλυτές, είναι η διαδικασία αναβάθμισης των 120 ελληνικών F-16 στο επίπεδο «Viper».

Το F-16 είναι ένα αεροσκάφος που παράγεται σε 8 κύρια μοντέλα και 136 διαφορετικές διαμορφώσεις. Το επίπεδο Viper είναι το υψηλότερο επίπεδο. Τα F-16 αυτού του επιπέδου διαθέτουν πολύ πιο προηγμένα συστήματα ραντάρ και στόχευσης.

Τα πρόσφατα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16V της Ταϊβάν, τα οποία είναι τα ίδια με αυτά της Ελλάδας, μπορούν να εντοπίσουν έως και είκοσι στόχους ταυτόχρονα.

Το F-16V διαθέτει επίσης μια νέα πιλοτική οθόνη υψηλής ευκρίνειας που επιτρέπει στους πιλότους να επιχειρούν ευκολότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Πώς προέκυψαν τα ελληνικά Viper

Τα F-16V είναι μαχητικά τέταρτης γενιάς και δεν διαθέτουν στελθ ιδιότητες όπως τα F-22 και τα F-35 μπορούν όμως να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις παρακολούθησης και αποστολές άμυνας σε υψηλότατο επίπεδο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η προσπάθεια αναβάθμισης των ελληνικών F-16 σε Viper πάρθηκε στο παρελθόν ως μέτρο αντιμετώπισης των τουρκικών F-35.

H Toυρκία βρίσκονταν στο πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς 100 F-35. Η αποβολή όμως της Άγκυρας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα άλλαξε τα δεδομένα για τους Τούρκους. Έτσι η Τουρκία έμεινε ουσιαστικά χωρίς μαχητικό νέας γενιάς.

H απάντηση των Τούρκων 

Η απάντηση των Τούρκων στο ελληνικό πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper αφορά σε εργασίες ανάπτυξης τουρκικού ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA από την ASELSAN.

Αυτά τα ραντάρ θα τοποθετηθούν στα F-16 όμως πρόκειται για μία διαδικασία χρονοβόρα η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τουλάχιστον έως το 2029.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι: Ο φόβος των προσφύγων κυρίευσε την ΕΕ – Δέος για το Zeppelin στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας

Bayraktar τέλος: Πετάνε με δικιά μας τεχνολογία λένε οι Αμερικάνοι και απειλούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι ψαράδες κατάσκοποι με drones στο Αιγαίο

Toύρκοι: Τα ελληνικά F-16 Viper το πραγματικό πρόβλημα της Τουρκίας – Θα αναβαθμίσουν 120 F-16 σε Viper

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Γιατί οι Τούρκοι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα σαν… τρελοί

Ελληνοτουρκικά: Γιατί οι Τούρκοι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα σαν… τρελοί

Το 2025, οι αιτήσεις για την ελληνική Χρυσή Βίζα από την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 153%

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ρωσικό drone Orlan συνετρίβη στην Τουρκία – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Ρωσικό drone Orlan συνετρίβη στην Τουρκία – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος ρωσικής προέλευσης τύπου Orlan συνετρίβη στο Κοτζαελί με τις τουρκικές αρχές να ερευνούν το περιστατικό

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τώρα καταλαβαίνει κανείς γιατί οι Τούρκοι έστειλαν τις φρεγάτες στην Κάσο – Γιατί έχασαν τότε την Ανατολική Μεσόγειο

Τώρα καταλαβαίνει κανείς γιατί οι Τούρκοι έστειλαν τις φρεγάτες στην Κάσο – Γιατί έχασαν τότε την Ανατολική Μεσόγειο

Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος και ΗΠΑ ενισχύουν τον άξονα 3+1 και τον ρόλο τους στον διάδρομο IMEC που ενώνει Ινδία, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Βγάζουν τα ισραηλινά υποβρύχια στην Ανατολική Μεσόγειο – Μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους

Βγάζουν τα ισραηλινά υποβρύχια στην Ανατολική Μεσόγειο – Μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους

Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει τέσσερις τορπιλοσωλήνες 650 χιλιοστών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εικασίες για δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτα και υποβρύχιο από την Ελλάδα, κορβέτα και υποβρύχιο από το Ισραήλ μόνιμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτα και υποβρύχιο από την Ελλάδα, κορβέτα και υποβρύχιο από το Ισραήλ μόνιμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Σχέδια για κοινή ελληνοϊσραηλινή ναυτική παρουσία με φρεγάτα υποβρύχια και κορβέτα στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο συνεργασίας ταχείας αντίδρασης.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Σχέδιο για ελληνοϊσραηλινή δύναμη ταχείας αντίδρασης

Σχέδιο για ελληνοϊσραηλινή δύναμη ταχείας αντίδρασης

Σενάρια για κοινή ταξιαρχία Ελλάδας Ισραήλ, με τη συμμετοχή της Κύπρου και βάσεις σε Ρόδο ή Κάρπαθο για προστασία κρίσιμων υποδομών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale «Make in India»: Ινδική συμμετοχή στο ραντάρ RBE2

Rafale «Make in India»: Ινδική συμμετοχή στο ραντάρ RBE2

Ινδική εταιρεία μπαίνει στην εφοδιαστική αλυσίδα του ραντάρ RBE2 AESA των Rafale. Συμφωνία Thales και SFO Technologies.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκικά αντιτορπιλικά: Άχρηστα στο Αιγαίο τα ετοιμάζει για την Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκικά αντιτορπιλικά: Άχρηστα στο Αιγαίο τα ετοιμάζει για την Ανατολική Μεσόγειο

Η Ελλάδα δεν διαθέτει πλοία αυτού του μεγέθους ενώ ο πυρήνας της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής θα είναι οι τέσσερις ελληνικές Belharra.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα καταθέτει νέα αμυντική λίστα στο SAFE για 787 εκατ. ευρώ – Θα φτιάχνει και πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος

Η Ελλάδα καταθέτει νέα αμυντική λίστα στο SAFE για 787 εκατ. ευρώ – Θα φτιάχνει και πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος

Η τελική απόφαση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών προτάσεων αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Ελληνοτουρκικά