Toυρκία: Θέλει F-16 ανώτερα από τα ελληνικά από τις ΗΠΑ η Άγκυρα όμως να τι πιστεύουμε ότι θα γίνει.
Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ το… αυτονόητο. Να πάρει σύγχρονα F-16, αφού το 80% των δικών της μαχητικών έχουν σχεδόν φτάσει στα όριά τους.
Οι ΗΠΑ έχουν αποβάλει ήδη την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς 100 F-35, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να έχει μείνει χωρίς μαχητικό νέας γενιάς.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει αρχίσει να παραλαμβάνει τα νέα της Rafale (σ.σ. έχει ήδη πάρει τρία από τα 24) και σε λιγο καιρό θα παραλάβει και τα νέα της πολεμικά πλοία, γαλλικές φρεγάτες και κορβέτες της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας.
Λογικό ήταν η Τουρκία να ζητήσει από τις ΗΠΑ νέα μαχητικά.
Αν δεν θέλει η Άγκυρα να χάσει την ισορροπία δυνάμεων, στον αέρα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να πάρει νέα μαχητικά.
Ας μην ξεχνάμε πως σε λίγο καιρό η Ελλάδα εκτός από τα 24 Rafale θα έχει και περί τα 120 (σ.σ. τόσα θα φτάσουν συνολικά) F-16 Viper.
H Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για 40 F-16 Block 70 ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει διαθέσιμο καθώς και για την αναβάθμιση 80 μαχητικών F-16 που έχει ήδη, Block 40, 50, 52, σε επίπεδο αντίστοιχο των ελληνικών F-16 Viper.
Eκατόν είκοσι νέα F-16 θέλει η Άγκυρα, όσα δηλαδή θα έχει και η Ελλάδα.
Όμως τι θα κάνουν οι ΗΠΑ;
Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των γεωπολιτικών, είναι οι ΗΠΑ να απαντήσουν στην Τουρκία με την «μη άρνηση».
Δηλαδή η Ουάσιγκτον θα παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας αλλά με τους ρυθμούς τους δικούς της.
Συγκεκριμένα, πηγές με γνώση των γεωπολιτικών στην περιοχή, οι οποίες θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν στο Sportime πως η Ουάσιγκτον δεν θα απορρίψει το τουρκικό αίτημα, όμως η διαδικασία υλοποίηση τους αιτήματος θα είναι τέτοια που θα φτάσει να χρειαστούν πέντε χρόνια στην καλύτερη περίπτωση ή ακόμα και επτά με δέκα, για να υλοποιηθεί η τουρκική πρόταση.
Οι ΗΠΑ θα περάσουν το θέμα από το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο με την απαραίτητη… γραφειοκρατία.
Η Τουρκία θέλει μία αρνητική απάντηση από την Ουάσιγκτον στο αίτημά της για νέα μαχητικά, ώστε να μπορεί να στραφεί στα ρωσικά μαχητικά (σ.σ. μάλλον τα Su 35).
Η Άγκυρα ξέρει πως η αγορά ρώσικων μαχητικών θα την πάει πολύ πίσω, αφού στην ουσία θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή όλη την αλυσίδα της Πολεμικής της Αεροπορίας για να εντάξει μη νατοϊκά μαχητικά.
To τουρκικό Πεντάγωνο δεν θέλει τα ρωσικά μαχητικά. Περισσότερο πρόβλημα θα είναι γι αυτούς παρά λύση.
Την ίδια ώρα, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι Ρώσοι δεν θα θελήσουν να απαντήσουν θετικά στην πρόταση για συμπαραγωγή της Τουρκίας.
Λέγεται μάλιστα πως αυτός ήταν και ο λόγος που η Τουρκία και οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να τα βρουν στο θέμα των Patriot.
Oι ΗΠΑ έδιναν τους Patriot στην Άγκυρα, όμως η Τουρκία ήθελε να έχει γνώση των πηγαίων κωδικών, πράγμα που αρνήθηκε η Ουάσιγκτον.
Έτσι η Τουρκία κατέληξε στους S-400 και στην πορεία αποβλήθηκε από τους Αμερικανούς από το πρόγραμμα των F-35.