ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τούρκοι: Θέλουν να βάλουν διόδια στα Στενά του Βοσπόρου – θα βγάλουμε 2,4 δισ. λένε

Τούρκοι: Θέλουν να βάλουν διόδια στα Στενά του Βοσπόρου, με τον Τζιχάτ Γιαϊτζί να υποστηρίζει πως αν συμβείθα έχει όφελος 2,4 δισ. δολαρίων.

Τούρκοι: Θέλουν να βάλουν διόδια στα Στενά του Βοσπόρου, με τον Τζιχάτ Γιαϊτζί να υποστηρίζει πως αν συμβείθα έχει όφελος 2,4 δισ. δολαρίων.
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Τούρκοι: Θέλουν να βάλουν διόδια στα Στενά του Βοσπόρου, με τον Τζιχάτ Γιαϊτζί να υποστηρίζει πως αν συμβεί αυτό η Τουρκία θα έχει όφελος 2,4 δισ. δολαρίων.

Οι Συνθήκες του Μοντρέ για τα Στενά και της Λωζάνης για το Αιγαίο φαίνεται πως πλέον κακοφαίνονται στην Τουρκία η οποία… τρώγεται με τα ρούχα της για την κατάργηση ή την αλλαγή τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο εκ των ιδρυτών του δόγματος της τουρκικής Γαλάζιας Πατρίδας, πρότεινε να μπει στην συζήτηση η περίπτωση διοδίων στα Στενά, πράγμα που όπως είπε θα επιφέρει στην Άγκυρα έσοδα ύψους 2,4 δισ. δολαρίων.

Η Συνθήκη του Μοντρέ ή Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών είναι συνθήκη η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή. Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης.

Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου, 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.

Τα συμβαλλόμενα Μέρη της συνθήκης (Συμβαλλόμενα Μέρη: Κράτη Μαύρης Θάλασσας : Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία) αναγνωρίζουν και επιβεβαιώνουν την αρχή της ελεύθερης διέλευσης και ναυσιπλοΐας δια θαλάσσης στα Στενά: «εν καιρώ ειρήνης, τα εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, με τη μέρα και τη νύχτα, κάτω από οποιαδήποτε σημαία με οποιοδήποτε είδος φορτίου.»

Η σύμβαση δίνει στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης.

Επιτρέπει στην Τουρκία την στρατιωτικοποίηση των Στενών. Επιτρέπει τη διέλευση πολεμικών πλοίων των παρευξείνιων χωρών με ειδοποίηση μιας εβδομάδας και υπό κάποιους όρους εκτοπίσματος, μεγέθους, οπλισμού.

Η σύμβαση περιορίζει σημαντικά το πέρασμα των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας (προειδοποίηση διέλευσης, όριο εκτοπίσματος πλοίων, περιορισμός οπλισμού, μη διέλευση αεροπλανοφόρων κλπ).

Σύμφωνα με τους Ρώσους το σχέδιο των ΗΠΑ για το 2021 είναι να κλείσουν τα στενά του Βοσπόρου και να καταστραφούν οι ρωσικοί S-400 στην Τουρκία.

«Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί», επαναλαμβάνουν οι στρατηγοί του Πενταγώνου κάθε φορά που αναφέρονται στο ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας, το οποίο η Τουρκία αγόρασε από τη Ρωσία.

Το θέμα δεν είναι καν ότι η Άγκυρα έχει αποκτήσει ρωσικά όπλα. Πολύ πιο επικίνδυνο είναι η ανυπακοή στον «βασιλιά», παρά τις πολλές εντολές.

Η έκδοση αμερικανικού Real Clear Defense υποστηρίζει ότι στο άμεσο μέλλον οι Τούρκοι θα «πληρώσουν πολύ υψηλό τίμημα» για την αγορά του S-400, και οι Έλληνες θα είναι αυτοί (σ.σ. που με την βοήθεια των Αμερικάνων) θα τους τιμωρήσουν.

Η Τουρκία εξελίσσεται στον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την Ουάσιγκτον να σχεδιάζει ήδη την περιθωριοποίησή της όσο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Κίνας.

Το πρώτο πράγμα που θα συμβεί μόλις η Τουρκία «διαβεί τον Ρουβίκωνα» είναι η εξαγγελία για 12 μίλια χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Οι ΗΠΑ με την εξαγγελία των 12 μιλίων από την Ελλάδα θα έχει καταφέρει τον περιορισμό και την περιθωριοποίηση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Μπορεί τα 12 μίλια στην παρούσα φάση να μην εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όμως αν αλλάξουν τα δεδομένα (σ.σ. και δεν απέχει πολύ αυτό το ενδεχόμενο), τότε οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να ασκήσει η Ελλάδα το δικαίωμά της για 12 μίλια χωρικά ύδατα.

Σταδιακά η Ελλάδα μετατρέπεται στον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, με την Ουάσιγκτον να επενδύει όλο και περισσότερο στην σχέση της με την Αθήνα.

Το γεγονός ότι η Τουρκία, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει γίνει απρόβλεπτη στις αντιδράσεις της και έχει συσφίξει τις σχέσεις της με την Ρωσία και ειδικά την Κίνα, έχει προβληματίσει την Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία και η ίδια «σπρώχνει» την επιλογή των 12 μιλίων από την Αθήνα, γιατί έτσι γνωρίζει πως αυτή η εξέλιξη (σ.σ. και με την βοήθεια των ΗΠΑ) θα στείλει ολοκληρωτικά την Τουρκία στην σφαίρα επιρροής της.

Διαβάστε επίσης:

Drone από τον Έλληνα που έφτιαξε το super car Chaos με 0-100 σε 1,8 δευτ.

Φρεγάτες: Ticonderoga με Tomahawk για τις MMSC δίνουν οι Αμερικανοί;

Τούρκοι: Θέλουν να βάλουν διόδια στα Στενά του Βοσπόρου – θα βγάλουμε 2,4 δισ. λένε

Exit mobile version