Τουρκία: Μπορεί να έχει και εως 10.400 πρόσφατα εκπαιδευμένους αλεξιπτωτιστές - Η δύναμη που δημιουργεί
Η Τουρκία εκπαιδεύει εκατοντάδες αλεξιπτωτιστές κάθε χρόνο. Πώς προκύπτει η εκτίμηση για 10.400 συμμετοχές σε 130 εκπαιδευτικούς κύκλους.
Η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις της, με τον αριθμό των στρατιωτικών που έχουν περάσει από τη βασική εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών να εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάνει τις 10.400 συμμετοχές.
Η εκτίμηση προκύπτει από την ολοκλήρωση 130 εκπαιδευτικών κύκλων, με τον τελευταίο να περιλαμβάνει 80 στρατιωτικούς. Εάν ο ίδιος αριθμός ίσχυε κατά μέσο όρο σε κάθε κύκλο, το σύνολο θα ανερχόταν σε 10.400 εκπαιδευόμενους, χωρίς αυτό να αποτελεί επιβεβαιωμένο αριθμό ενεργών αλεξιπτωτιστών.
Η 1η Ταξιαρχία Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων και Καταδρομών ολοκλήρωσε το τελευταίο πρόγραμμα στις 7 Οκτωβρίου 2026, έπειτα από έναν μήνα εκπαίδευσης στη χρήση αλεξιπτώτου στατικού ιμάντα.
Με βάση τη χρονική απόσταση μεταξύ του 118ου και του 130ού κύκλου, ο εκτιμώμενος ρυθμός είναι περίπου 240 έως 320 εκπαιδευόμενοι ετησίως, εφόσον διατηρείται η συμμετοχή των 80 ατόμων.
Η συστηματική εκπαίδευση δημιουργεί μια διαρκώς ανανεούμενη δεξαμενή στρατιωτικού προσωπικού με δυνατότητα αεραπόβασης, στοιχείο σημαντικό για την ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων.
Η Ελλάδα διαθέτει επίσης οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστών μέσω της Σχολής Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο, με σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων κάθε χρόνο. Τον Σεπτέμβριο του 2026 ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους 92 σπουδαστές στρατιωτικών σχολών, έναντι 80 στρατιωτικών στον τελευταίο τουρκικό κύκλο. Μάλιστα, σε ελληνικά προγράμματα του 2024 καταγράφηκαν έως και 123 συμμετέχοντες ανά κύκλο.
Η σύγκριση δείχνει ότι η Ελλάδα διαθέτει δυνατότητα εκπαίδευσης αντίστοιχου μεγέθους, χωρίς όμως να υπάρχουν δημοσιευμένα συγκεντρωτικά στοιχεία για το σύνολο των αποφοίτων.
Τονίζεται ότι η εκτίμηση των 10.400 Τούρκων συμμετεχόντων προκύπτει από μαθηματικό υπολογισμό και δεν αποτυπώνει τον πραγματικό αριθμό των ενεργών αλεξιπτωτιστών.
