Τούρκικα drones: Τα τελευταία δύο χρόνια το πρόγραμμα drones της Τουρκίας έχει διογκωθεί, με την Ελλάδα δυστυχώς να μένει πολύ πίσω.
Από το τέλος του 2017 έως σήμερα ο στόλος των Bayraktar TB2 υπερδιπλασιάστηκε από περίπου 38 σε 94, περίπου τα μισά από τα οποία πιστεύεται ότι είναι οπλισμένα.
Την ίδια ώρα ο στόλος των τουρκικών drones Anka έχει αυξηθεί σε περίπου 30.
Τα δύο μοντέλα drones βρίσκονται στην υπηρεσία του τουρκικού στρατού, της τουρκικής αεροπορίας, της τουρκικής χωροφυλακής, του τουρκικού Εθνικού Οργανισμού Πληροφορίων και της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας της Τουρκίας.
Οι δύο τουρκικές εταιρείες παραγωγής drone, η Baykar Makina και η Turkish Aerospace Industries, παρουσίασαν πριν από λίγο καιρό ακόμα δύο νέα μεγάλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το Akinci και το Aksungur, αντίστοιχα.
Τα τουρκικά TB2 Bayraktar έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 ώρες λειτουργίας πτήσης σε λίγο λιγότερο από τέσσερα χρόνια, μια ένδειξη για το πόσο σημαντικά είναι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη για τους Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ο στρατός της Τουρκίας αναμένεται να παραλάβει 500 drones-καμικάζι που μπορούν να λειτουργήσουν τόσο αυτόνομα όσο και σε σμήνος. Τα drones Kargu-2 διαθέτουν υψηλό επίπεδο «νοημοσύνης», ενώ η δυνατότητα να επιχειρούν σε σμήνος αναβαθμίζει την τουρκική επιχειρισιακή αποτελεσματικότητα σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.
Aντίστοιχα η Ελλάδα διαθέτει δύο ισραηλινά UAV’s Ηeron που αποκτήθηκαν με leasing από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με το ελληνικό οπλοστάσιο να διαθέτει περίπου 15 UAV’s συνολικά.