ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Γι’ αυτό οι Τούρκοι τρέμουν τον στόλο των 277 μαχητικών της Ελλάδας

Το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία και η ταυτόχρονη προμήθεια της Ελλάδας με F-16 Viper, αλλάζει τις ισορροπίες στον «αέρα» του Αιγαίου, υπέρ της χώρας μας.

Το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία και η ταυτόχρονη προμήθεια της Ελλάδας με F-16 Viper, αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, υπέρ μας.
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες ανάμεσα σε Ελλάδα και η Τουρκία όσον αφορά τη «μάχη των αιθέρων» στο Αιγαίο.

Με την απόκτηση των Rafale από τη Γαλλία, των F-16 Viper από τις ΗΠΑ και τη διαφαινόμενη απόκτηση των F-35, σε συνδυασμό με το εμπάργκο όπλων των Αμερικανών στους γείτονες, δημιουργούν νέα δεδομένα στη σύγκριση των στόλων των δύο χωρών.

Αυτό την ώρα σε εξέλιξη που έγινε γνωστή το Σάββατο (17/9) οι Αμερικανοί αποφάσισαν την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, η οποία πλέον, επίσης θα ενισχυθεί σημαντικά.

Η ελληνική πολεμική αεροπορία έχει ήδη εντάξει στο δυναμικό της έξι μαχητικά Rafale, τα οποία σε λίγες μέρες ώστε να είναι απολύτως έτοιμα σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη με μεγάλες δυνατότητες κρούσης και εντοπισμού στόχων σε αποστάσεις 60-100 χιλιομέτρων. Το επόμενο διάστημα ο ελληνικός στόλος θα μετράει συνολικά 24 τέτοια αεροσκάφη τύπου Rafale.

Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών F-16 από τις ΗΠΑ που μετατρέπονται σε Viper. Ήδη οι πρώτες «οχιές» έχουν παραλειφθεί από την Ελλάδα επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα και πέταξαν για τη Σούδα όπου θα είναι η βάση τους.

Αυτά η Τουρκία το γνωρίζει και αυτό είναι που φοβάται όπως σημειώνεται συχνά πυκνά σε διάφορες ανακοινώσεις που βγάζει.

Ειδικότερα ο στόλος της Ελλάδας στο τέλος της δεκαετίας θα αριθμεί 277 μαχητικά αεροσκάφη έναντι 313 της Τουρκίας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στον παραπάνω αριθμό θα βρίσκονται 83 αναβαθμισμένα F-16.

Από την πλευρά τους οι Τούρκοι, εφόσον δεν καταφέρουν να αναβαθμίσουν τα δικά του F-16 ή να αγοράσουν νέα από τις ΗΠΑ θα έχουν 273.

Επιπλέον η Τουρκία φοβάται το ενδεχόμενη η χώρα μας να αποκτήσει μια μοίρα F-35, έστω και προς το τέλος της δεκαετίας, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν από τη στιγμή που τα «έσπασε» με τους Αμερικανούς αγοράζοντας τους S-400 από τη Ρωσία αποκλείστηκαν από την αγορά των F-35.

Πάντως εκτιμάται ότι ακόμη κι αν οι επαφές της Τουρκία με τις ΗΠΑ οδηγηθούν σε αδιέξοδο, οι Τούρκοι θα καταφύγουν για λύσεις ενίσχυσης της πολεμικής αεροπορίες τους αλλού. Ήδη έχουν αρχίσει τις επαφές για την αγορά άλλου τύπου μαχητικών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η γειτονική χώρα έχει μείνει πίσω στην «μάχη» της ενίσχυσης, καθώς ακόμη κι αν τελικά καταφέρει να αναβαθμίσει τα αεροσκάφη της, θα χρειαστεί τουλάχιστον επτά με εννέα χρόνια.

Το γράφημα από τα «Νέα Σαββατοκύριακο» για τη σύγκριση των στόλων Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά την πολεμική αεροπορία.

 

Exit mobile version