Τουρκία: Γκρεμίζουν ξωκλήσια στη Τένεδο – Τόσο πολύ τους ενοχλεί η Ορθοδοξία
Καταπατείται η εκκλησιαστική περιουσία στην Τουρκία. Καταστρέφονται σωρηδόν ξωκλήσια στην Τένεδο.Στην Τουρκία γκρεμίζουν ξωκλήσια στην Τένεδο, καταστρατηγώντας τους κανόνες της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως αναφέρει η Realnews.
Σύμφωνα με την καταγγελία εκπροσώπων του Ελληνισμού στη Βουλή, στο νησί καταπατείται η εκκλησιαστική περιουσία και προκαλείται ανεπανόρθωτη καταστροφή στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά αφού ξωκλήσια γκρεμίζονται το ένα πίσω από το άλλο.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, που έχει αναλάβει τα θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης στοχεύει στην 30η Νοεμβρίου, όταν και θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη.
Τότε, αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για διάφορα ζητήματα, όπως το γεγονός πως δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία για τους εξ Ελλάδος μαθητές αλλά και τα κενά στους εκπαιδευτικούς.
Σχετικά με το θέμα της Τενέδου, την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, όταν και συνεδρίασε η Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, τόσο ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Τενεδίων «Ο Τέννης» Παναγιώτης Οκουμούσης και η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Τενεδίων «Το Κοινόν των Τενεδίων» Αθανασία Χατζηκυριάκου προχώρησαν σε καταγγελία, που αφορά κεκαλυμμένο σχέδιο για κατεδάφιση ξωκλησιών στο νησί.
Ο Παναγιώτης Οκουμούσης κατήγγειλε τόνισε χαρακτηριστικά: «Ακόμα και τώρα που μιλάμε, γκρεμίζονται ξωκλήσια. Δήθεν δεν το ήξεραν, έγινε κάποιο λάθος και τα λοιπά».
Η Αθανασία Χατζηκυριάκου χαρακτήρισε την εκκλησιαστική περιουσία του νησιού ως τη μεγάλη πληγή για όλους τους Τενεδίους και με σαφή παραδείγματα άφησε άφωνα τα μέλη της Επιτροπής. «Η Παναγία Φανερωμένη καταπατήθηκε από τον τουρκικό στρατό, ως παρατηρητήριο, και χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη από τον ιδιοκτήτη θαλάσσιων σπορ της παραλίας».
Ο ναός τελικά γκρεμίστηκε το 2019 ενώ το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου γκρεμίστηκε και στη θέση του, το 2020, χτίστηκε μύλος, ως τουριστικό αξιοθέατο.
Όμως οι καταπατήσεις της εκκλησιαστικής περιουσίας δε σταματούν εδώ. Το ξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα έχει γίνει αποθήκη για τον Τούρκο ιδιοκτήτη της διπλανής βίλας την τελευταία πενταετία ενώ οι Αγιοι Ανάργυροι, ο Αγιος Ισίδωρος, η Αγία Κυριακή και άλλα ξωκλήσια δεν επιτρέπεται να ανακαινιστούν και δεν περιέχονται στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων στο νησί.
Για να γίνει, μάλιστα κατανοητό το μέγεθος της καταπάτησης, η Αθανασία Χατζηκυριάκου επισήμανε πως η εκκλησία του νησιού της Τενέδου κατείχε 120 τίτλους.
Σύμφωνα με την ίδια: «Εχουν επιστραφεί οι 27 και, από τους 27, οι 12 έχουν ζητηθεί πίσω και εκκρεμεί δικαστήριο».
Συμπερασματικά, η επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι βασικό ζήτημα και για την επιστροφή των Τενεδίων στον τόπο τους καθώς δεν υπάρχει στέγη να τους φιλοξενήσει.
Σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό της Τενέδου το 1912 ήταν 3.750 Ελληνες και 1.400 Τούρκοι. Το 1927, αφού υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, ήταν 1.631 Τούρκοι και 1.900 Ελληνες ενώ σήμερα στο νησί βρίσκονται μόλις δέκα Έλληνες.