Sportime

Τουρκία: Η ελληνική κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί αντιδράσεις στην Άγκυρα

Η Τουρκία αντιδρά στις προετοιμασίες για το υποθαλάσσιο καλώδιο Ελλάδας και Κύπρου, με τη γαλλική Nexans στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Διονύσης Αντωνέλλος 1 λεπτό ανάγνωσης
Εικαστικό για το καλώδιο στην Ανατολική Μεσόγειο / Φωτογραφία: Intime
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Η προοπτική νέων ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου επαναφέρει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η τουρκική πλευρά εκφράζει αντιρρήσεις για δραστηριότητες που συνδέονται με την υλοποίηση ενός σημαντικού ευρωπαϊκού ενεργειακού έργου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η γαλλική εταιρεία Nexans, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου. Σύμφωνα με τουρκικές αναφορές, προετοιμάζονται νέες θαλάσσιες έρευνες, με πιθανή κινητοποίηση στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Τούρκος καθηγητής Μουσταφά Τσιχάτ Γιαϊτζί υποστηρίζει ότι οι σχεδιαζόμενες δραστηριότητες αγνοούν τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στις θαλάσσιες ζώνες της περιοχής.

Ωστόσο, οι τουρκικές αξιώσεις δεν αποτελούν αυτομάτως αναγνωρισμένα κυριαρχικά δικαιώματα. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζουν τις θέσεις τους στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και επιδιώκουν την προώθηση της ενεργειακής διασύνδεσης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η γαλλική συμμετοχή, καθώς προσδίδει στο εγχείρημα ευρύτερη ευρωπαϊκή διάσταση. Στο τουρκικό δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στην πολιτική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συνέχιση των προετοιμασιών αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου, με την Άγκυρα να επιχειρεί να καταστήσει τις δικές της διεκδικήσεις παράγοντα των εξελίξεων.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Διονύσης Αντωνέλλος

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα