Τουρκία: Οι τρεις οι επιλογές της Ελλάδας, στην περίπτωση που το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» εισβάλλει σε ελληνικές ΑΟΖ
Τρεις επιλογές έχει η Ελλάδα στην περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της και «εισβάλλει» σε ελληνικές ΑΟΖ για κοιτάσματα.Εφόσον η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της και εισβάλλει σε ελληνικές ΑΟΖ, με το σύγχρονο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πάρει θέση. Οι τρεις επιλογές που έχει η χώρα μας.
Ο Ιωάννης Κρασσάς αντιστράτηγος ε.α. και ο Βύρων Ματαράγκας καθηγητής πολιτικών επιστημών μίλησαν για τις τουρκικές προκλήσεις καθώς δύο ημέρες μένουν για τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, αλλά και τις τεταμένες σχέσεις Κίνας – Ταϊβάν που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.
Οσον αφορά το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» ήδη οι Τούρκοι πανηγυρίζουν, όπως διαβάσατε στο Sportime γιατί «… κάνει τον Έλληνα τρέμει» όπως ισχυρίζονται στα προκλητικά δημοσιεύματά τους.
Την ερχόμενη Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει ποια θα πορεία του και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα αφορά και ελληνικές ΑΟΖ.
Τουρκία: Οι επιλογές της Ελλάδα εφόσον το γεωτρύπανο «μπουκάρει» σε ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έχει τρεις επιλογές, σύμφωνα με αντιστράτηγο Ιωάννη Κρασσά: «Εγώ πιστεύω ότι έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας. Σε περίπτωση κατά την οποία, το τουρκικό γεωτρύπανο πάει στις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές. Δηλαδή εντός της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας τότε η Ελλάδα θα κληθεί να αντιδράσει. Υπάρχουν τριών ειδών αντιδράσεις: Η μία είναι η διπλωματική. Να καταγγείλει το γεγονός στους διάφορους οργανισμούς και να αξιολογήσουμε τη συμπαράσταση που θα έχουμε από τους συμμάχους μας.
Η δεύτερη αντίδραση είναι η δυναμική, στρατωτική, η οποία αν αναληφθεί είναι δυνατόν να προκαλέσει περιορισμένη ή γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη.
Η τρίτη είναι να μην κάνουμε τίποτα, οπότε θα αναγνωρίσουμε ντε φάκτο δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες δικές μας. Δεν γνωρίζω τις προθέσεις του Τούρκου. Επίσης τα έξι ναυτικά μίλια αν μπει το γεωτρύπανο εντός των χωρικών μας υδάτων, εκεί έχουμε κυριαρχία»», εξήγησε ο κύριος Κρασσάς.