Με παρέμβαση που πραγματοποίησε την Παρασκευή (08/10), ο Λευκός Οίκος έβαλε «στοπ» στην επιβολή νέων περιορισμών στην αμυντική συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ.
Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, το State Department με έκθεσή του για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων (Human Trafficking Report) είχε κατατάξει την Τουρκία στην 15η θέση ανάμεσα στις χώρες που στρατολογούν παιδιά.
Η αμερικανική νομοθεσία είναι πολύ σαφής σε αυτά τα θέματα και προβλέπει ότι κάθε χώρα που βρίσκεται στην παραπάνω λίστα, υποχρεωούται αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2021 να υποστεί περιορισμούς αναφορικά με την αδειοδότηση απόκτησης αμυντικού εξοπλισμού. Επίσης θα στερείται βοήθειας σε θέματα ασφαλείας. Από τις 15 χώρες, η Τουρκία είναι το μόνο κράτος από το ΝΑΤΟ που ανήκει στο εν λόγω καθεστώς.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, οι Τούρκοι υπέβαλαν αίτημα για αγορά νέων πολεμικών μαχητικών F-16 έχοντας όμως ξεχάσει την παραπάνω… καμπάνα.
Βέβαια, υπάρχει ένα παράθυρο στην αμερικανική νομοθεσία (Child Status Protection Act) που επιτρέπει στον Λευκό Οίκο να απαλλάξει ορισμένες χώρες από τα περιοριστικά μέτρα στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Και μάλλον το συμφέρον των Αμερικών επιτάσσει να δοθεί άδεια αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, όπερ και εγένετο.
Με αυτή την διάταξη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απονέμει προεδρικό καθεστώς εξαίρεσης (waiver) στην Τουρκία, στο Ιράκ, στην Νιγηρία και στο Πακιστάν προκειμένου να μην τους επιβληθούν οι προβλεπόμενοι περιορισμοί παρότι στρατολογούν παιδιά ως στρατιώτες.
Την ίδια ώρα, που η Ελλάδα έφτασε στην αμοιβαία αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.